Подпомагат терасирането в лозята, само ако се гарантира засаждане

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Гроздопроизводителите ще трябва да водят агродневник за заявените операции

Детайлизиране на допустимите операции и на пределните цени на дейностите по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” са част от промените в Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г., които са публикувани от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за обществено обсъждане до 17 юни 2020 г.

Предвид спецификата на дейностите „изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване“ и „изграждане и/или реконструкция на тераси“ е предвидена тяхната допустимост за подпомагане само, когато са заявени за изпълнение заедно с дейност засаждане върху същата площ. Терасирането ще бъде допустимо за подпомагане само при терени с наклон над 10%. За площи с частичен наклон, терасирането ще бъде допустимо, когато минимум 75% от цялата площ е с наклон над 10%. По този начин ще се осигури целесъобразност на изпълнението на дейността.

По отношение на дейност „Изграждане на автоматизирани системи за капково напояване“ е променен подходът за изчисляване на допустимото подпомагане, казват от МЗХГ.

По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ се въвежда и изискване към гроздопроизводителите да поддържат заверяван от агроном дневник на извършените операции по заявените за подпомагане дейности, да се проследява изпълнението на операциите по технологичната карта и се въвеждат пределни цени на операциите, изчислени по методология от Селскостопанска академия.

За 2020 г се предвижда откриването на приема по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“ да не бъде 30 дни преди началото на приема, а 14 дни. Това се налага заради пандемията от COVID-19 така, че срокът за кандидатстване да бъде определен възможно най-рано, за да се осигури за кандидатите по-дълъг период за организиране и стартиране на изпълнението на дейностите.

По отношение на мярката „Застраховане на реколтата” също ще бъде променен срокът за кандидатстване, като ще бъде заложено подаването на заявления в ДФ „Земеделие“ да се осъществява от 15 май до 15 юни (вместо 1 май – 30 юни), която ще влезе в сила след 2021 г. Практиката показва, че застрахователни полици за реколта от винено грозде се сключват основно до средата на месец юни. Така ще се осигури и достатъчно време за административна подготовка на мярката и за последващо обработване на подадените заявления.

Предвидени са и изменения и допълнения по отношение на мярка „Събиране на реколтата на зелено“, така че да се осигури по-облекчен режим на нейното прилагане по принцип, предвид кризисния характер на мярката. Към настоящия момент са заложени пределни цени за ръчните операции по отстраняване на зелените гроздове и кандидатите по мярката да предоставят разходооправдателни документи, доказващи извършването на тези операции и платената стойност. В проекта е предвидено цената да бъде фиксирана ставка за 1 хектар, което от своя страна не изисква прилагането на разходооправдателни документи при отчитането изпълнението на дейностите, а единствено платежен документ, който да удостоверява извършено плащане.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА