От нов БГ сорт става уникално кисело зеле, устоява на мана и петна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Учените от Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” – Пловдив, част от Селскостопанската академия, пуснаха на пазара нов сорт бяло главесто зеле „Билян”. Сортът е предназначен за отглеждане по технология за късно полско производство. Продължителността на вегетационния период от засаждане до реколтиране при сорта е 100 – 105 дни. Зелките са с кръгла до овална форма, средно тегло 2-3 кг и бяло до кремаво оцветяване на вътрешноста, казват от Института. Новият сорт е подходящ за консумация в свежо и преработено състояние и успешно може да се използва за получаване на кисело зеле. Продукцията от него се отличава с високо съдържание на витамин С. Характеризира се с много добра устойчив към разпукване и полска устойчивост на мана, бактериоза и черни листни петна.

Създател на сорта е доц. д-р Галина Антонова, която работи по него в продължение на десетилетие. Основно предимство на сорта, по думите на доц. Антонова e, че той е устойчив на разпукване и е подходящ да бъде отглеждан, както при конвенционални условия на производство, така и при биологично производство. Сортът е с полска устойчивост към болести и толерантност към неприятели по зелевите култури, което позволява един по-икономичен режим на използване дори на биологични препарати за защита на растенията. Оттук се повишава неговата ценност. Това съчетание на възможностите му, както за конвенционално, така и за биологично производство се постига трудно.

Сортът „Билян” бе отличен в Конкурса за иновации на на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама