Африканската чума по свинете обърна китайската икономика с главата надолу. Веднага след като се появиха първите новини за епидемията, анализаторите започнаха да се чудят откъде страната ще започне да взима свинско, за да задоволи собствените нужди. Оказва се обаче, че вместо свинско, китайците започват все повече да се обръщат към говеждото. Вносът му нараства целогодишно и то с по-големи темпове, отколкото очакваха анализаторите.
Според прогнозите на USDA, през 2020 г. Китай ще внесе почти 3 милиона тона говеждо месо. Това е с 23% повече, отколкото американските фермери ще произведат през следващата година.
Откъде ще дойде импортът?
Според анализатори, САЩ няма да изнасят много говеждо месо за Китай. Азиатската страна си запазва правото да го купува от други големи доставчици.
През 2018 г. Китай внася 70% говеждо месо от Бразилия, Аржентина и Уругвай. Напоследък Австралия стана третият най-голям доставчик на това месо за страната. Според австралийското Бюро за земеделска икономика и природни ресурси през 2020 г. Китай ще закупи близо една четвърт от цялото австралийско говеждо месо. През 2013-2017г доставката му за Китай надхвърли малко над 10%.
Износът на австралийско говеждо месо за Китай повлия на доставките на американско месо за Корея и Япония. Австралия и САЩ обединиха около 90% от пазарния дял в горепосочените страни през последните години. Всеки килограм говеждо месо, купено от Китай от Австралия, е с един килограм по-малко, отколкото китайците ще купят от САЩ. Поради това конкуренцията нарасна на двата гореспоменати експортни пазара. През последните месеци Корея и Япония са закупили около 50% говеждо месо от САЩ. Освен това Австралия внася американско месо, но през 2020 г. вносът ще намалее с над 5%.