Чудо-тор става за една зима в черни найлонови чували

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Компостът е сред най-употребяваните органични торове в градината. Той осигурява нужните на растенията от микроелементи и хранителни вещества, в същото време подобрява структурата на почвата.

Всеки може да си приготви компост, като използва различни растителни остатъци от двора или домакинството, има само един проблем – компостът трябва да зрее 1-2 години, които в съвременното градинарство се оказват прекалено дълъг период.

Има обаче технологии и за „бърз“ компост, който ще можете да използвате буквално след 2-3 месеца, когато започне новия производствен сезон. Как да го приготвите?

торене с пепел, Agrozona.bg

Откъде да започнете 

За приготвянето на компост са ви необходими черни найлонови торби или чували, които да са плътни, за да не се разкъсват. Черните торби ще привличат слънцето, а за приготвянето на компост сместа трябва да е добре загрята. Пликовете не трябва да са с малък обем – иначе узряващата смес в тях ще пресъхва много бързо, а температурата няма да достига нужните високи стойности. Обикновено за направата на „бърз“ компост се препоръчва да използвате чували с обем 120-250 литра.

В торбите се насипват различни растителни остатъци с добавена градинска пръст. Можете да сложите изскубани плевели, окосена трева, натрошени клонки и кора, различни зелени части от растения, остатъци от плодове, обелки и други кухненски растителни отпадъци. Задължително растителните остатъци от градината трябва да бъдат без признаци на болести и зарази.

Какво не трябва да слагате

Неподходящо е да слагате в торбите за компост кора от цитрусови и окапали листа от текущия сезон, както и изрязани клонки от вечнозелени растения или пък многогодишни и коренищни плевели. Компостът ще се забави с узряването и ако сложите в чувалите картофени и доматени стръкове, рицин и др. Ако пък използвате остатъци от бобови растения, то в торбите ще се получи пръст с амонячна миризма, затова ги избягвайте. Ако все пак имате излишни бобови остатъци, то можете да ги сложите в съотношение с другите 1:30.

От животинските продукти можете да сложите в торбите само птичи или угнил оборски тор. Не добавяйте някакви изкуствени материали.

За да узрее компостът по-бързо, добавете във всяка торба по 1 голям буркан дървесна пепел и шепа амониева селитра. Има и различни биопрепарати, които могат да се използват за ускоряване на угниването на материалите.

Всички слоеве в торбите трябва да се притъпчат, а отгоре чувалите се връзват плътно или се затварят херметически с тиксо. Ако масата в чувалите е прекалено суха, можете да я овлажните леко. Не правете никакви отвори в тях!

Трябва да оставите напълнените торби с остатъци на място, където те няма да ви пречат, но е най-добре то да е слънчево и топло. След това забравете за тях през зимата в продължение на около 3 месеца.

Отворите ли чувалите напролет, в тях трябва да има рохкав, чист, угнил компост, който е подходящ за всякакви цели в градината – от отглеждането на разсади до мулчирането на насаждения.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама