4 сорта цветя патентова Институтът по декоративни и лечебни растения към ССА през 2018 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

 

Само през 2018 г. Институтът по декоративни и лечебни растения към Селскостопанска академия е патентовал 4 сорта цветя: мини карамфил, сорт „София“, хризантема „Лидия“, гладиол „Деси“ и далия „Радка“. Институтът извършва и широкомащабна дейност по научното обслужване на производители и любители на цветя. Общо 12 са колекциите от основни цветни култури: карамфил, лилиум, гладиол, далия, рози, едногодишни и многогодишни цветя, декоративни дървета и храсти и диви видове, включващи и 19 български сорта.

На 9 май Институтът по декоративни и лечебни растения към Селскостопанска академия отбеляза двоен празник – 40 години от работата си като самостоятелно научно звено и 85 години научни изследвания при декоративните растения.

Началото на научните изследвания за цветята в България се поставя през 1933 г. от доц. Гена Папазова, припомни в словото си за историята и постиженията на Института неговият директор проф. д-р Бистра Атанасова при откриването на празничното тържество в село Негован. Тук през 1963 г. в Опитната станция по градинарство се обособява научен отдел по цветарство и декоративно градинарство с 5 научни сътрудници, които създават колекции от основни цветни видове.

Днес Институтът е единственото специализирано научно звено у нас в областта на цветарската наука. При преустройството на Селскостопанска академия, по предложение на председателя на Академията проф. д-р Васил Николов, който бе сред гостите на тържеството, в Института е включено нова направление „Лечебни растения“. Ново направление издига статуса на института и разширява възможности в нова отново уникална за нашата страна област на изследване.

„Новото направление, което ми се иска да бъде разработено в Института и в други сродни институти от Академията, е след като създаваме, проучваме и отглеждаме декоративни и лечебни растения, да помислим по какъв начин да ги преработваме и продуктът от тях да стигне до пазара. Така че има и нова ниша за развитие, поне на още 4 института от системата.“, заяви председателят на Селскостопанска академия проф. Николов по време на събитието, предават от пресцентъра на Селскостопанска академия.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА