ЕС редуцира умишлено производството на ябълки и круши

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

ЕС взе решение да намали производството на ябълки и круши. Високите добиви при плодовете водят до недостиг на работна ръка и създават опасения за качеството на съхранението, притесняват се от Европейската комисия.

В резултат на увеличената реколта на ябълките , пазарът изпитва свръхпредлагане. При нормален добив в Европа от 11,5 милиона тона годишно, производството на ябълки през 2018 г. вече достига 13,5 милиона тона, според доклад на ЕК.

Ръст на производството се наблюдава в Полша и други източноевропейски страни като Унгария и Румъния.

„Редуцирането на реколтата трябва да се разглежда в контекста на това, което пазарът изисква, а не това, което производството може да осигури. Секторът на плодовете (ябълката) в ЕС следва да отчита оценката на външния и вътрешния пазар. Такава система за оценка съществува във Франция от няколко години, което е намалило производството на ябълки от 2 милиона тона на 1,5 милиона тона, като се има предвид разделянето на ключови пазари за продажби ”, се казва в доклада.

Ситуацията се утежнява от увеличаването на производството в съседните страни от ЕС като Украйна, Молдова, Русия и Казахстан. Освен това има проблеми с износа, причинени от забраната за внос на стоки за Русия и Алжир, ограничения, свързани с фитосанитарните стандарти и недостатъчно търсене на основните пазари.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама