Много пипер се получава само с качествен разсад

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Закалете растенията преди да ги изнесете навън

Производството на пипер е сред традиционните за българското земеделие. Отглеждането на културата става с предварително отгледан разсад в парник или оранжерия, който се засажда на полето след отминаването на опасността от повратни студове.

Супер ранното производство на пипери изисква засяването на семена от 25 януари до 10 февруари, а за ранно – от началото до средата на февруари. За средно ранните сортове зелен и червен пипер посев на разсад се прави до края на март. Семената се настаняват на дълбочина 2-3 см, като за супер ранните сортове са нужни по 16-20 г/кв. м семена, докато за зеления и червен пипер – 8-10 г/кв. м. При поява на втория същински лист можете да пикирате растенията. Това се прави в отделни съдове или пък в разсадната леха на разстояние 10х10 см до 6х6 см.

За получаването на качествен разсад, нужно е да използвате за засяване качествена торо-почвена смес. Мястото, където ще засеете семената, трябва да е обработено още през есента, като е изорано надълбоко, наторено е с 500-600 кг/100 кв.м угнил оборски тор, 4 кг суперфосфат и 3 кг калиев тор. Важно е преди засяването да оформите леко повдигнати лехи.

Семената, които използвате за посева, трябва да са предварително обеззаразени, за да избегнете заразата от почвообитаващи гъби, сечене и др. Обикновено при поява на проблем посевите се третират с медсъдържащи препарати или бордолезов разтвор. Пазете растенията и от попово прасе и голи охлюви.

За получаването на здрави растения е важно да поддържате оптимални стойности на топлина и влага в оранжерията. Редовно почиствайте плевелите и разрохквайте пръстта. Подхранете 1-2 пъти с минерални торове, за да получите силни стръкове.

Закаляването на разсада също е от значение за по-лесната му адаптация навън. Това се прави 10 дни преди изнасянето му за постоянно, като постепенно се увеличава проветряването на оранжерията или парника, за да се намали температурата и влажността. Добрите растения са здрави и силни, изравнени, с развити 5-6 листни петури.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама