Rabobank: Световното търсене на пилешко месо ще расте

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
4 Минути

Украинската безмитна квота скача до 70 хил. тона

Търговията на световния пазар на птиче месо през 2019 г. постепенно ще се увеличава поради нарастването на световното търсене, особено от Китай. Това става ясно от проучванията на Rabobank.

Последните няколко тримесечия бяха едни от най-нестабилните периоди за световния пазар на птици. Причината за тази ситуация бяха разпространилите се болести, както и влиянието на американско-китайската търговска война. В този момент производството беше изключително високо на много пазари, включително САЩ, ЕС и Тайланд. В същото време търсенето спадна поради общото забавяне на пазара и ограничения достъп до международни сделки заради търговски ограничения. Това доведе до падане на цените на птиците през второто и четвъртото тримесечие на 2018 година.

Пазарът е достигнал повратна точка

„Въпреки това, прогнозата се променя, ставаме все по-оптимистични. Пазарът е достигнал повратна точка и има тенденция към нарастване на цените на световния пазар, особено след като условията на световната търговия започнаха да се подобряват и достигнаха рекорд в четвъртото тримесечие на 2018 г. Заедно с подобрената дисциплина в доставките, това доведе до подобряване на пазарните условия ”, казва Нан-Дирк Малдер, старши анализатор на месния пазар в Rabobank.
Украйна и Русия засилват позициите си в променящия се глобален пазар и фактът, че Китай започва да внася руски птици, е един от основните нови фактори.

Междувременно стана ясно, че представителите на Украйна и Европейския съюз са сключили предварителен договор, който ще позволи на Киев да увеличи безмитния износ на пилешко месо до страните-членки. Това става въпреки оплакванията на европейските земеделски производители, които твърдят, че украинското птицевъдство подкопава бизнеса им чрез трудни правни пропуски, съобщава Politico. Според публикацията официалният представител на Европейската комисия вече е потвърдил новината за предварителното споразумение, което сега ще бъде изпратено за одобрение на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

Киев заобикаля европейските правила

Уточнява се, че самият спор е свързан с износа на пилешко филе в Украйна. Eвропейските земеделски производители са били възмутени от факта, че известен украински агрохолдинг е намерил начин да заобиколи строгите ограничения върху вноса на пилешко филе в страните-членки. Компанията изнася филетата с кости, без да плаща да това никакви мита. След това в европейски фабрики, костите се отстраняват и месото се продава като пилешко филе. Така украинската компания не плаща мита и същевременно увеличава износа на пилешко в ЕС.
В отговор Европейската комисия миналата година информира Украйна, че тази практика противоречи на духа на търговското споразумение между Киев и Брюксел.
След възобновяването на преговорите, страните са намерили компромисно решение, според което този „заобиколен път“ ще бъде забранен, но ЕС ще увеличи квотата за внос на украински пилешки гърди поне двойно. Сега тази квота достига 20 хиляди тона годишно. Според европейски дипломат квотата от 20 хил. т ще бъде допълнена с още 50 хил. т, и като цяло ще достигне 70 хил. т годишно.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА