Божидар Иванов: Намаляването на заетостта в земеделието има логично обяснение

Васил Русев
Васил Русев
4 Минути

Доц. д-р Божидар Иванов, експерт анализатор от Института по аграрна икономика, обясни причините за недостига на работна ръка в аграрния сектор по време на презентация, която бе част от Седмата национална среща на земеделските производители в България.

“В световен мащаб намаляването на заетостта от 40% до 25% от всички работещи в последните години. В числово измерение това е около 1 млрд. заети до 900 млн. само за 17 години. За Европа това е около 100 млн.  души намаление. А земеделието е нараснало значително като брутна продукция”, обясни д-р Божидар Иванов, експерт анализатор от Института по аграрна икономика.

“В България от 600 000 души само за 12-13 години намалението на работната ръка е на около 250 000 души. Това е най-високото съкращаване на работници отчетено в Европейския съюз”, каза още Иванов.

“У нас има и други различния спрямо европейските тенденции, защото при нас доминира фамилната ангажираност на земеделската работна ръка за сметка на наетите такива. При нас и в Гърция също така има най-ниско възвръщане на средствата по заплащане на работниците спрямо общите доходи от земеделието”, разясни експертът.

“Вече се явяваме атрактивна дестинация за работа на хора от т.нар. трети страни. Същевременно наши работници работят в сектора на селското стопанство в различни европейски страни”, каза от своя страна Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност” в МТСП.

“Страната ни предлага различни възможности за временна заетост – от 3 до 9 месеца. Над 9 месеца има друг режим, който включва повече документи и виза. Ние вече имаме подписани спогодби с Молдова и Украйна, които са в сила от края на миналата година. До две седмици те могат да започнат да бъдат изпълнявани. Също така сега водим преговори с Беларус и Грузия, които също могат да ни осигурят работници”, обясни Димитрова.

Според спогодбите, работниците ще могат да идват да работят в България на облекчен режим до 1 година. След това ще могат да останат у нас още две години след споразумение с институциите и работодателя, стана ясно от презентацията.

Причини за недостига на работна ръка и препоръки за развитие:

Рязкото намаляване на заетите в селското стопанство в България и ЕС потискат добавената стойност и ръста на производство;

Причините за съкращаване на работната сила е в изоставането на заплащането в сравнение с другите икономически отрасли;

По-ниското заплащане на труда в земеделието се дължи на по-ниската производителност и в оценката за качеството на предлаганата работна сила и вида на предлаганата работа.

В останалите икономически сектори, разходите за труд представляват между 45-50% от създаваната добавена стойност;

В земеделието това съотношение е значително по-малко;

Има възможност за увеличение между 50-60% на заплащането към настоящото ниво.

Проблемът с липсата на желаещи да работят в земеделието се дължи на качеството на работата, демографската криза в селата и психологията по отношение на труда;

Модернизацията и внедряването на нови технологии и техника са устойчивият път за преодоляване на преобладаваща част от проблемите;

Модернизацията ще помогне за привличане на квалифицирани специалисти и за подобряване имиджа на заетостта;

Изключително важна е модернизацията в животновъдството и където в момента ситуацията с намирането на работници е най-критична.

Спиране изтичането на работна сила и ускоряване усилията за модернизация ще: увеличаване производителността, нарастване на производството, увеличаване на доходността, по-висока устойчивост и възможности за по-добро заплащане.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА