През 2018 г. цените на едро на свинското месо се понижиха до 3,40 лв./кг, което е 11% надолу на годишна база, съобщават от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Като основна причина експертите посочват по-ниските европейски цени, докато намалението на цените у нас е по-високо отколкото средноевропейското. Индексът на конкурентоспособността при свинското месо възлиза на 0,32 през 2017 г., което е индикатор за слаби пазарни позиции на глобалния пазар. Наблюдава се по-високи нива на стойностната компонентна на индекса, който през 2017 г. е 0,37, докато производствената компонентна е 0,26, което означава, че нарастване на производството в страната расте почти с темповете на световния ръст на свинско месо.
Цени, лв./тон кланично тегло | |||||
09.2018 | 10.2018 | 11.2018 | 12.2018* | 01.2019* | |
Говеждо и телешко месо | 4148 | 3920 | 3793 | 3900 | 4000 |
Свинско месо | 3326 | 3367 | 3417 | 3350 | 3400 |
Пилешко месо | 2999 | 2733 | 2845 | 2850 | 2900 |
Агнешко месо | 10621 | 10617 | 10624 | – | – |
Пилешкото месо е с най-висок индекс на конкурентоспособност за 2017 г. – 0,45, което е близко до средните стойности в световен план. Производствената компонентна е на нива от 0,43 и показва слаб прогрес за последните 5 години. Основно подобрението в конкурентоспособността се дължи на покачването на стойностната компонентна заради нарасналите цени реферирани към износните котировки. През миналата година цената на пилешкото месо достигна едно от най-високите си равнища от 2014 г. насам– 3,00 лв./кг. Причина бе добрата световна конюнктура при по-слаб натиск от държавите предлагащи пилешко на по-ниски цени.
4.20 лв./кг за кило говеждо
Изследванията на CAPA показват, че индексът на конкурентоспособността при говеждото и телешкото месо през 2017 г. е 0,23. Счита се че при нива по-ниски от 0,25 страната е неконкурентоспособна на световния пазар и зависима силно от вноса на такава продукция. Тази стойност е най-ниска от трите изследвани групи меса и потвърждава високата зависимост на българския пазар от внос. В сравнение с 2016 г. се наблюдава подобряване на конкурентните позиции на страната ни, дължащо се предимно на намаления внос при слаб растеж в производството, както и на повишеното ценово равнище на българската продукция на международния пазар. Средното равнище на цената на едро при говеждото и телешкото месо през 2018 г. е 4,20 лв./кг, което е над нивото от предходните две години, което донякъде стимулира местното производство.
При агнешкото месо цените на едро през 2018 г.бяха едни от най-високите около 11,30 лв./кг.
Намалява консумацията на месо
Според прогнозите на експертите от ЕК, се очаква намаление на консумацията на месо в дългосрочен план, което е провокирано от промяната в потребителския модел на поведение: предпочитания към растителните протеини, най- вече сред младите хора (вегетарианци, вегани и др.); растящи изисквания към произхода на продукцията и методите на производство; намаляване покупките на прясно месо за сметка на преработените меса.