Френска потребителска организация призовава да се преразгледат европейските регламенти за хранителните добавки
В отговор на нарастващите притеснения в обществото поради редовната консумация на преработени храни, Френската потребителска асоциация „L’UFC-Que Choisir“ направи независима оценка на 300 разрешени хранителни добавки и опасностите, които крият за човешкото здраве. Проучването се основава на най-съвременните научни изследвания от международно признати органи като Европейски орган за безопасност на храните, Световната здравна организация към ООН и Международната агенция за изследване на рака. Предвид обезпокоителните резултати, френската потребителска асоциация призовава европейските власти спешно да преразгледат регламентите за хранителните добавки. Френските експерти ги разделят на две категории: приемливи и рискови за здравето, съобщават от Асоциация “Активни потребители”.
Рискови добавки
Повече от ¼ или около 87 от изследваните добавки се оказват рискови. Сред тях са нитратите и нитритите (E249, E250, E251 и E252). Използват се за консервиране на месни продукти и като подобрители и фиксатори на цвета на колбаси, наденици, пушено месо и др. Срещат се също и в производството на някои сирена. Приемът на голямо количество такива хранителни добавки би могъл да предизвика рак на червата.
Карамелените оцветители
Е150/с/ и Е150/d/ се употребяват широко в хранително-вкусовата промишленост – в производството на бисквити, крекери, вафли, кексове, кола, шоколад, конфитюри и др. Предполага се, че те имат токсично въздействие и водят до рак.
Оцветителите
Е102, Е104, Е110, Е122, Е124 и Е129 се използват често в производството на сладкарски изделия. Те могат да доведат до хиперактивност.