Отложиха със седмица делото за добив на газ в Добруджа

Агрозона
Агрозона
4 Минути

В Административния съд във Варна се проведе заседание по делото на компанията “Русгеоком БГ”, която иска да добива газ в Добруджа, срещу екоинспекцията във Варна.

Фирмата-инвеститор обжалва решението на Експертния екологичен съвет, което отмени доклада за оценка на въздействието върху околната среда, а това на практика блокира добива на газ.

От “Русгеоком БГ” настояват да се изготвят допълнителни експертизи, въз основа на които да продължат проучвателните сондажи, а после да получат и разрешение за добив. Очаква се страните по делото да предложат независими експерти, които да изготвят нова експертиза.

Днес съдът насрочи трето заседание по делото за добива на газ в Генерал Тошево за 16 октомври от 11:00 часа в Административен съд – Варна.

Както е известно, на 22 май пък в Административен съд – Варна се гледа жалбата на “РУСГЕОКОМ БГ” ЕАД срещу решението на РИОСВ – Варна за неосъществяване на инвестиционното предложение за добив на газ в Генералтошевско. Тогава съдът насрочи второто заседание по обжалването на решението на РИОСВ – Варна за 18 септември в Административен съд – Варна.

“Хората трябва да знаят какво се случва – да са активни и да се интересуват какво става”. Това сподели за Добрич Онлайн инж. Иванка Казакова от инициативен комитет “За чиста България”.

“Не одобриха част от исканите от нас доказателства, че не е безопасен добивът на газ в Генералтошевско. Авариите за сондажите, които са се случили били в минало време”, каза инж. Иванка Казакова. Тя сподели, че в съда са допуснали всички страни да зададат въпроси към експерти, сондажен инженер, инженер химик и хидрогеолог.

“Не знам какво ще обсъждаме на третото заседание на 16 октомври. Експертизата няма да е готова. Имаме срок от седем дни, в който ответникът, РИОСВ – Варна и гражданите да изразим становище по въпросите, които инвеститорът ще зададе и съответно да зададем наши въпроси. Мога да коментирам, че експертизата няма да е готова. Трябва да намерим експерти, които не са участвали в обществените обсъждания, не са подавали становища, не са били част от експертния съвет, не са участвали в обществените обсъждания и не са подавали отрицателни становища”, каза инж. Иванка Казакова. По нейни думи това е много трудно, защото такива специалисти са малко в България.

Инженерът допълни, че инвеститорът ще входира утре или вдругиден въпросите.

“Ние ще имаме срок от 7 дни и след този срок трябва да бъдат назначени експерти”, каза Иванка Казакова. Тя сподели, че докато експертите получат призовки минават поне две седмици и имат право да откажат.

“За да приемат експертизата, трябва да са прочели доклада, а той е 900 страници. На експертите ще им е нужна поне една седмица да четат”, допълни инж. Иванка Казакова.

По нейни думи съдията ще се произнесе след като получи въпросите на всички и предложенията за експерти.

“Съдията определя въпросите и експертите, а те трябва да представят заключение в 7-дневен срок преди заседанието на 16 октомври. Те ще имат една седмица да изготвят сложна експертиза. Експертите ще присъстват на делото. Имат право да се позоват, че материалът е обемист и да поискат по-дълъг срок с писмена молба и съдията решава дали да им позволи. Този кратък срок поставя всички ни да не сме подготвени”, сподели инженерът от инициативен комитет “За чиста България”.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА