Земеделците в ЕС спорят за новите технологии

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

“ЕС трябва да приеме новите техники за производство на растения. Това е най-добрата опция за изхранване на увеличаващото се население, споделят водещи европейски производители, пише euractiv.com. От другата страна обаче са биопроизводителите, които се противопоставят на идеята за подобни иновации.

До началото на летния сезон Европейският съд трябва да вземе окончателно решение по задълбочаващият се проблем.

Генералният секретар на най-голямата асоциация на земеделските производители в ЕС Копа-Коджека Пека Пезонен, подчерта значението на иновациите за отглеждане на растения в селското стопанство и производството на храни в ЕС. Той обясни, че всяка година земеделските стопани са ограничени в използването на продукти за защита. Липсата на одобрение на нови или стари продукти за растителна защита е огромен проблем за земеделските стопани. Те трябва да произвеждат достатъчно култури и то с необходимото качество.

“Най-голямата трудност е съпротивата срещу пестицидите, която може да бъде фатална за производството на храни като цяло. Някои от пестицидите могат да бъдат заменени с алтернативни препарати. Но за гъбични заболявания и атаките от насекоми, понастоящем няма алтернативи”, казва Пезонен. От Копа-Коджека вярват, че всички производители на растения в ЕС трябва да положат всички усилия, за да приемат по-бързи и по-добри техники за отглеждане.

Освен това, от решаващо значение е животновъдите в ЕС да имат достъп до всички необходими технологии за разплод. Селскостопанските производители в ЕС не могат да чакат за нормалното време от 12-15 години, което е необходимо, за да отглеждат ново поколение.”, допълва Песонен. Ако сега ЕС приеме новостите в земеделието, според експерта има шанс да се осигури прехрана за населението на ЕС.

Биологичното земеделие “под заплаха”

От друга страна, биологичните фермери от ЕС (IFOAM EU) твърдо се противопоставят на всички предложения. Според тях с новите правила, биологичния сектор ще трябва да се изправи пред ситуация, при която техниките за генетична модификация, изключени от биологичното земеделие, могат да бъдат пуснати в околната среда и хранителната верига. Но те ще бъдат освободени от всякакви изисквания за проследяване и етикетиране.

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА