По 297 проекти работят учените от Селскостопанската академия

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Гордост за Селскостопанската академия са 297-те проекти, по които работят едва 535-имата останали в академията учени. Това обяви проф. Васил Николов, председател на ССА, който приветства днес колегите си по случай Професионалния празник на работещите в областта на земеделската наука. „Гордост са 56 акредитации по 31 докторски програми, обучаваните през настоящата проф. Васил Николов ССАгодина 90 докторанти, както и поддържаните в Патентното ведомство 348 сертификати за сортове растения и породи животни, създадени в Академията. Само за последната година от ведомството са признати 10 нови сорта, а 12 са заявени за патентоване.“, каза още проф. Николов при откриването на празника на земеделската наука „Даровете на природата“.
Той припомни, че Селскостопанска академия е гарант за националната сигурност със своята дейност по съхраняване и обогатяване на националния генофонд от растения и животни, носители на автентичния български вкус. В опитните полета и базите на Академията се съхранява колекция от над 129 600 образци от всички основни групи култури, отглеждани у нас, както и уникални за страната породи животни.
„Благодарение на сътрудничеството на нашите учени с учени от над 30 страни и водещи международни организации, на разпространението на нашите сортове и хибриди в редица страни от Европейския съюз, както и в Русия, Молдова, Турция, Украйна и др., ССА допринася за издигане на международния авторитет на страната ни.“, каза още ученият и увери колегите си, че неговият екип, в подкрепа с ръководството на МЗХГ работи за единна и силна академия.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА