Разработват дигитален подпис на българската бира

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Дигитален подпис на родните бири разработва екип от Центъра по биология на храните, СУ „Св. Климент Охридски“, Института по криобиология и хранителни технологии заедно със Съюза на пивоварите в България. Това е нов инструментален подход за изследване на състава на пивото и структурата на отделните вещества в него чрез ядрено-магнитен резонанс. Дигиталният подпис ще може да покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, съобщават от Центъра по биология на храните. Разработката е направено от гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева. Изучаването на пиво чрез ЯМР е един от първите опити в световната практика. Затова, по думите на д-р Сергей Иванов, трябвало да се разработи нова методология за работа, включително прилагане на статистически методи за обработка на големи масиви от данни.

За какво ще е полезен дигиталният подпис на бирата? Благодарение на него производителите ще могат да следят качеството и безопасността на пивото и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Статистическата обработка на получените данни показва, че към момента няма разлика между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време се наблюдава добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира. Чрез ЯМР изследвания на напитката от хмел ще могат да се определят производителят, типът и търговската марка. В бъдеще ще могат да се определят компонентният състав на пивото и количествено да бъдат измерени отделните съединения в него.

Това от своя страна е предизвикателство, понеже в бирата има повече от 400 установени и анализирани съединения заради естествените суровини, веществата, получени от метаболизма на пивоварните дрожди  и спецификите на пивоварната технология.

Очаква се да бъде възможно чрез ЯМР технология скъпоструващи и продължаващи със седмици сложни химически анализи да се правят за часове, при това на много по-ниска цена. Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш, защото за първи път в България се използва ЯМР за изследване на пиво. До сега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер, посочват от Центъра по биология на храните.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама