С какво да подхранваме божура, за да цъфти пищно

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Ако правилно подхранваме божура в периода на вегетация, особено през пролетта, имаме шанс да се радваме на пищен цъфтеж през май.

божур 1
Нашият съвет: Всички видове божур, с изключение на дървовидния, се размножават основно чрез разделяне на коренищата през есента (септември – октомври). Всяка част от туфата трябва да има минимум три пъпки. Частите на коренището се засаждат на дълбочина 3 – 5 см и на 70 – 100 см разстояние една от друга. При по-дълбоко засаждане растенията развиват само листна маса и не цъфтят.

Божурите могат да растат дълго време на едно и също място и да цъфтят обилно. Но за да се получи този ефект е необходимо правилно да се грижим за тях. От годината, в която започват да цъфтят, освен обичайните грижи – да се разрохква почвата и да се полива редовно, божурите имат нужда и от допълнително подхранване.

Първото подхранване се прави веднага след като се стопи снега. В този момент божурите се нуждаят от азотно-калиеви торове – 10-15 г азот и 10-20 г калий на храст.

Второто подхранване се прави в периода на формиране на пъпките и трябва да се състои от азот – 10-15 г на храст, фосфор – 15-20 г и калий – 10-15 г.

За трети път божурите се подхранват 1-2 седмици след като прецъфтят, когато се залагат пъпките за следващата година. Торовете трябва съдържат фосфор – 15-20 г и калий – 10-15 г.

При торенето трябва да внимавате за посочените норми. Излишното количество, особено азот води до буйно разрастване и увеличение на листата, а образуването на пъпки при това положение се задържа.

Още полезни съвети за градината от “Агрозона”

9 декоративни растения, които започват да цъфтят в годината на засаждане

10 съвета за по-разкошни и трайни лалета

13 растения с черни цветове и листа

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама