Министерство на горите поискаха природозащитници

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Да се създаде отделно Министерство на горите, което да отговаря за държавната горска политика и стопанисването на държавните гори. Това поискаха природозащитници от Коалиция от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” и инициативата „Зелени закони”, след като поредица от медийни разследвания показаха скандални злоупотреби в горите на Севлиево и Габрово.

За да се засили личната отговорност в системата, те предлагат да се закрият шестте държавни горски предприятия и да се възстанови самостоятелността на държавните горски и ловни стопанства, които да се отчитат директно пред министъра. Според тях е необходимо да има и независима горска полиция, както и да се създаде независима Държавна агенция по горите към Министерски съвет, с цел независим контрол върху всички дейности в горите.

Да се създадат надзорни съвети към Министерството на горите и Държавната агенция по горите с цел пряко участие на обществото и всички заинтересовани бизнеси в управлението на горите публична собственост, поискаха още еколозите.

Според експертите най-ценните български гори се изсичат все по-интензивно и безогледно с цел извличане на бързи печалби. Тези печалби се „източват“ чрез обществени поръчки за коли, униформи, горива и горски пътища. Унищожават се вековните гори в защитените територии и вододайните зони, разбиват се до непроходимост горските пътища и туристическите пътеки, създават се условия за наводнения, съсипва се ландшафтът. Всичко това лишава местните хора не само от чиста питейна вода, но и от възможността да развиват алтернативни форми на туризъм.

Това е възможно, защото цялата власт и финансовите потоци от дърводобива в държавните гори се концентрират в шест държавни горски предприятия, чиито директори явно са по-силни дори от техния принципал – министърът на земеделието и храните, щом за тях отговаря лично министър-председателят. Порочният кръг се затваря и от законовите норми, според които заплатите на държавните горски служители са пряко обвързани с приходите от дърводобива. Това е една от причините за увеличения с близо 10% натиск върху вековните гори през последните пет години. В същото време, според проучване на Алфа Рисърч от 2016 г. 76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите.

Ако управлението на горите не се промени сега, скоро ще е твърде късно, тъй като паралелно на все по-интензивното изсичане на горите текат и бързи процеси по раздаването им на частни дърводобивни фирми чрез дългосрочни договори за над 5 г., представляващи скрити концесии, алармират природозащитниците.

Съгласно Закона за горите основна отговорност за тяхното управление в България носи Министерството на земеделието и храните. Това е държавната институция, която се очаква да понесе не само отговорност за установените системни проблеми, но и да предложи принципни решения за тяхното отстраняване, за да не продължат да се повтарят.

Съгласно Закона за горите основна отговорност за тяхното управление в България носи Министерството на земеделието и храните. Това е държавната институция, която се очаква да понесе не само отговорност за установените системни проблеми, но и да предложи принципни решения за тяхното отстраняване, за да не продължат да се повтарят.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА