Основните хранителни продукти през 2015 г. поевтиняха за четвърта поредна година

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

Основните земеделски стоки през 2015 г. са поевтинели с 19% на годишна база, съобщава Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Като причини за това се посочват засиленото предлагане, свитото търсене в глобален мащаб, както и поскъпването на долара. Това е четвъртата поредна година, в която цените на основните хранителни продукти бележат спад.

Индексът, който отчита месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 154,1 процентни пункта през декември 2015 г. спрямо преразгледани 155,6 процентни пункта през ноември.

Индексът на цените на зърнените храни е средно 151.6 пункта през декември, което е спад от почти 2 пункта (1.3%) в сравнение с ноември. Очакването за по-големи доставки на световните пазари след премахването на експортните такси в Аржентина оказва влияние върху котировките на пшеницата. Цените на  царевицата също са намалели през декември на фона на засилването на износа и по-слабото международно търсене. Цените на ориза са по-стабилни, като възстановяването на покупките подкрепя цените на по-ниско качествения сорт Indica и на ароматния ориз. В сравнение с 2014 г., индексът на цените на зърнените култури спада с 29 пункта, или с 15.4% през 2015 г., предава Agro TV.

Индексът на цените на растителните масла има средна стойност 141.1 пункта през декември, с 2.9 пункта (2.1%) по-висок от ноември. Увеличението се дължи на соевото масло, цените на което се покачваха в продължение на 6 месеца. Това движение отразява продължаващите неясноти около соевата реколта в Бразилия на фона на перспективите за покачване на търсенето на соево масло в света. От друга страна, международните цени на палмовото масло са останали стабилни, като опасенията от евентуални производствени спадове в Югоизточна Азия се уравновесяват от по-слабото глобално търсене. За цялата 2015 г. индексът е средно 147 пункта, което е спад от 19% в сравнение с 2014 г.

Индексът на цените на млечните продукти има средна стойност от 149.5 пункта през декември, което е с 1.6 пункта (1%) по-малко от ноември. Спадът произтича от намаляване на цените на млякото на прах, като цените на маслото и сиренето остават непроменени. Най-високо търсене е имало за маслото, особено в Близкия изток, Северна Америка и Северна Африка, което води до нарастване на цените с над 3% през декември.

В рамките на ЕС, възможността за продажба до интервенционните запаси на гарантирана цена също е увеличило привлекателността на производството на масло. Индексът на цените на млечните продукти е средно 160.3 пункта през 2015 г., или с 63.8 пункта (28,5%) по-нисък в сравнение с 2014 г. – това е най-ниската средногодишна стойност от 2009 г. насам.

Индексът на цените на месото има средна стойност от 152.1 пункта през декември, което е спад от 3.5 пункта (2.2%) от неговата ревизирана ноемврийска стойност. Котировките са се понижили за четирите категории месо, като овчето, говеждото и свинското са най-силно засегнати. Намалелият внос на говеждо в САЩ засилва конкуренцията на други пазари. При свинското месо, скокът на производството в Европейския съюз е причина за спада на цените както на вътрешния пазар, така и на международните пазари. За цялата 2015 г. индексът на цените на месото е средно 168.4 пункта, което е спад от 29.9 пункта или 15.1% в сравнение с 2014 г.

Индексът на цените на захарта достига средно 207.8 пункта през декември, с  1.3 пункта по-висок от ноември. Международните цени на захарта продължават да бъдат повлияни от опасения за забавяне на производството в южния централен район на Бразилия, причинено от прекомерните валежи. Съществуват прогнози за възможно намаляване на захарната реколта и в други основни страни производителки, по-специално Индия, Тайланд и Южна Африка, което също ще подкрепи цените. Като цяло индексът на цените за захарта през 2015 г. е средно 190.7 пункта, с 21% по-ниски, отколкото през 2014 година.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама