Цената на земеделската земя е вече над психологическата граница от 1000 лева за декар в “житницата на България”

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Цената на земеделската земя е вече над психологическата граница от 1000 лева за декар в районите, известни като “житницата на България”. Това каза Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи в интервю за БНР.

Има предлагане на земеделски имоти, около 11 милиона декара, което е близо 30% от земята, които са сменили собствениците си през последните 7-8 години. Свободните земеделски площи остават все по-малко и е нормално цената да се покачва.

По думите на Стайко Стайков: “Когато се появиха инвестиционните дружества, те бяха по-активни на пазара на земя. В момента по места по-активни купувачи са арендаторите, но има и много други хора, които желаят да вложат парите си в земеделска земя. Най-евтина е в Хасковска област, там е и най-разпокъсана площта, което води до по-трудно развиване на земеделието. В по-голямата си част земеделските ниви са разпокъсани, най-вече в южната част на страната ни. На пазара има и цени по стотина лева на декар, но това са необработваеми площи.”

Асоциацията на собствениците на земеделски земи има намерение, съвместно с производители, да представи, пред Министерството на земеделието, проекти за уедряване на обработваемите площи. “Комасацията е частна инициатива, но държавата участва задължително. Ако имаме над 10% от обработваемата земя в едно землище, можем да инициираме такъв проект.”, каза експертът.

Стайко Стайков добави, че търсенето в момента е на всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат и трайни насаждения. “Интересът към земята в България се прояви с допълнителното субсидиране от еврофондове.”, добави той. 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА