7 храни, които се фалшифицират най- лесно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Храните, които сме свикнали да виждаме на масата, понякога може да не са това, което смятаме, че са. Причината – фалшифицират се. Ето кои са най-често подправяните от тях и как да ги избегнете, споделя burgasinfo.

Мляно кафе

Смляното кафе може да съдържа печен и нарязан ечемик, пшеница и соя. За да намалят производствените разходи, компаниите дори добавят смлян дървен материал. За да избегнете консумацията на дърво, купете кафе на зърна и го смелете вкъщи, така ще бъдете сигурни какво точно пиете, а и кафето ви ще има по- добър аромат и вкус.

Сок от нар

На опаковката може да има информация, че ще консумирате 100% сок от нар, но често се добавя и по-евтин ябълков сок или просто вода. Затова четете внимателно етикета със състава и обърнете внимание на пропорцията на сока от нар.

Зехтин

Когато купувате бутилка скъп зехтин, имайте предвид, че в него може да има примеси с по-евтино царевично, палмово или соево масло. Налейте малко масло в чаша и го приберете в хладилника. Истинският зехтин образува утайка.

банка, залог, Agrozona.bg

Сирене пармезан

Един от лидерите на пазара на фалшиви храни. Това сирене може да съдържа около 10% дървени стърготини. Смес от по-евтини сирена може да се представи и като пармезан. За да избегнете това се препоръчва да купувате цяло парче сирене, вместо настърган пармезан и все пак внимателно четете състава на етикета.

Пчелен мед

Що се отнася до фалшифицирането на мед, човешкото въображение няма граници. Най-често се разрежда със сиропи с високо съдържание на фруктоза. Прочетете изискванията за съхранение. Естественият мед е на практика вечен и няма защо да се съхранява в хладилник или да има посочен срок на годност.

Суши

Ако сушито, което купувате ви се струва съмнително евтино, то рибата, с която се прави, най-вероятно не е сьомга. В повечето случаи, когато поръчвате суши с определен вид риба, получавате по-евтин вариант. Затова или вижте пред вас как се прави или поръчайте риба под формата на стек или филе.

Ориз

Смята се, че има фалшификации на ориз – нишесте, смесено с пластмаса. Зърната са подобни на ориза и дори миришат по същия начин. Фалшивият ориз не потъва във вода и гори като пластмаса. Когато купувате, обърнете внимание на производителя и се доверявайте само на тествани марки.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама