57% ръст на вноса на подправки в ЕС за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През 2022 г. ЕС е внесъл 397 000 тона подправки от страни извън съюза, сочат данни на Евростат, представени днес. Най-много подправки са били внесени от Китай – 38 на сто от целия обем.

72 на сто от червеният пипер в ЕС е внос от Китай

Най-много е внесеният джинджифил – 122 900 тона, следван от червен пипер – 109 000 тона и черен пипер – 62 900 тона. Китай е основният източник на джинджифил (54 на сто) и червен пипер (72 на сто), докато черният пипер идва предимно от Виетнам (56 на сто).

На четвърто място по обем на вноса е канелата (16 200 тона), като над една трета от тази подправка е внесена от Индонезия (37 на сто). Следва куркума (15 800 тона), внасяна основно от Индия (77 на сто).

Египет пък е основен източник на анасон и подобни подправки (13 600 тона, 34 на сто).

Кимионът идва основно от Индия (9600 тона), следван от кориандъра (9500 тона), половината от който се внася от Русия (50 на сто), и от индийското орехче, (4400 тона), внасяно най-вече от Индонезия (72 на сто).

Спрямо 2021 г. вносът на подправки от страни извън ЕС расте повече от двойно (+57 на сто), а най-сериозно е увеличението на вноса на джинджифил и куркума (съответно +149 и +142 на сто). Намалява единствено вносът на индийско орехче, макар и само с 4 на сто.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама