5 правила в кухнята ще ви пазят далеч от листерията

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Какви са пътищата за зараза и какво може да причини бактерията

Листериозата е много тежка болест, но тя боже да бъде предотвратена и да бъде лекувана. Тя се причинява от бактерията листерия, от която всеки се страхува, но не знае как да се бори. Бременните жени, възрастните хора и лицата с отслабена имунна система, какво и хората с имунодефицит във връзка с различни заболявания, са подложени на най-висок риск от развитие на тежка листериоза. Те не трябва да употребяват продукти с висок риск, предупреждава Световната здравна организация (СЗО). В числото на хранителните продукти с висок риск влизат месни полуфабрикати и готови за употреба месни продукти, непреминали топлинна обработка, консервирани и/или ферментирали месни продукти и наденички, меки сирена и пушена риба. Бактерията, която предизвиква болестта, Listeria monocytogenes, е широко разпространена в природата. Тя може да бъде забелязана в почвата, водата, растителността и фекалиите на някои животни, както и в замърсени хранителни продукти. Болестта е относително рядка, казват от СЗО, ежегодно се заразяват от 0,1 до 10 случая на 1 млн. хора в зависимост от страните и регионите. Дори обаче случаите да не са много, тази инфекция е значителен проблем в областта на общественото здравеопазване заради високата смъртност.

Откъде идва на масата ни

Най-често път за разпространението на бактерията листерия са хранителните продукти, особено тези, които са с дълъг срок на годност в хладилника. Доказано е, че дълго съхранение бактериите се увеличават. Път за зараза са и тези храни, които не са подложени на топлинна обработка, което би позволило да бъде унищожена бактерията. В миналото заразата се е предавала предимно чрез готовите за употреба продукти – сардели, пастети, пушена риба и ферментирали месни наденички, млечни продукти, като меки сирена, непастьоризирано мляко и сладолед, както и чрез готови салати, а също така и пресни плодове и зеленчуци.

При благоприятни условия (ниски температури и достатъчно влажност) листерията има способността не само да се запазва дълго време, но и да се размножава при 4-6 градуса в почвата, водата, хранителните продукти (месо, мляко, зеленчуци, кисело зеле), в това число и при съхранение на продуктите в хладилника. Листерията се увеличава при съхранение на продуктите в хладилника, когато много други бактерии загиват. Тази й особеност обяснява разпространеното название на листерията като „микроб на хладилника“. Съхраняването на заразени продукти в хладилника често способства листериозата при хора при отсъствие на допълнителна обработка на такива продукти. Осоляването на зеленчуци, млечни и месни продукти, което е пагубно за много микроби, помага при размножаването на листериите, които издържат до 6-20% концентрация на готварска сол.

Най-голяма опасност представляват салатите от сурово зеле, меките сирена и месните полуфабрикати, в това число и птиците. Суровото месо и месните продукти могат да бъдат заразени в 30-50%.

 

Как протича болестта

Има различни видове листериоза, като основните са две: неинвазивна и инвазивна форма. Неинвазивната листериоза се явява лека форма на болестта, която се развива основно у здравите хора. Симптомите включват диария, повишена температура, главоболие и болки в мускулите. Инкубационният период е кратък и продължава няколко дни. Причината за болестта е свързана с употребата на заразени хранителни продукти.

Инвазивната листериоза се явява по-тежката форма на болестта и поразява някои групи от населението с висок риск. Те включват бременни жени, тежкоболни пациенти, възрастни хора и новородени. За тази форма е характерна и висока смъртност от 20-30%. Симптомите включват повишена температура, болки в мускулите, проблеми с централната нервна система, менингит, енцефалит. Инкубационният период продължава обикновено 1-2 седмици, но може да варира и от няколко до 90 дни. Вероятността от заразяване на болните жени от листериоза превишава с 20 пъти аналогичните показатели сред другите здрави хора, а на тези с имунодефицит – до 300 пъти.

Лечението на листериозата, диагностицирано в ранните стадии, е успешно, като се прилагат антибиотици.

Правилата у дома

Заради подобни бактерии в хранителната индустрия са въведени такива система, като НАССР, които да осигуряват безопасността на продуктите. За профилактика срещу бактерията Listeria monocytogenes се прилага пастьоризация и топлинна обработка, но на домашно ниво СЗО препоръчва спазването на 5 принципа в кухнята: 1. Съблюдавайте чистотата. 2. Отделяйте суровите продукти от продуктите, които подлежат на топлинна обработка. 3. Подлагайте продуктите на щателна топлинна обработка. 4. Съхранявайте продуктите при безопасна температура. 5. Използвайте безопасна вода и безопасни сурови продукти.

 

Личните мерки

Лицата, които са подложени на по-висок риск трябва да:

  • Избягват употребата на млечни продукти, приготвени от непастьоризирано мляко; месни полуфабрикати и готови за употреба продукти, като наденички, шунка, пастети и мести пасти, а също така и пушени морски продукти;
  • Да четат информацията за срока на годност и температурата на съхранение, указана на опаковката и внимателно да следват тези указания;
  • Важно е да се съблюдават сроковете на годност и температурата на съхранение, указани на опаковката на готовите за употреба хранителни продукти, така че потенциално присъстващите в тези продукти бактерии да не се увеличат до опасни нива. Топлинната обработка на тези продукти преди употребата им е още един ефективен способ за унищожаване на бактерията.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама