4000 стопани у нас събират 97% от опаковките на пестицидите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

97% от пуснатите на пазара опаковки за препарати за растителна защита са събрани от земеделските стопани, показват данни на Системата за събиране и управление на опаковки от тази продукти. Към момента това количество се оценява на 500 тона, като през първата година от пилотното пускане на системата размерът на събраните отпадъци се оценява на едва 5 тона. От всички 97% от събраните опаковки 91% от тях са рециклирани, а 9% обезвредени, каза Нели Йорданова, генерален директор на Асоциация Растителнозащитна индустрия в България (АРИБ).

Според министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще се търсят възможности в новата ОСП как да се подкрепят такива политики, щадящи околната среда и как да се стимулират стопаните да прилагат такива практики.

В системата са обхванати 4000 земеделски производителя у нас, като тяхното задължение е само да изплаква опаковките три пъти с вода, да ги остави да се отцедят и да ги изсуши преди да ги предаде на оператора. На територията на България основният оператор, който събира отпадъците от пестициди е „Скарал Еко“. От рециклираните материали са произведени повече от 1000 км изолационни тръби за оптични кабели, предназначени за телекомуникационната индустрия. В системата участват 9 компании, които продават растителнозащитни продукти у нас. Сред тях са „БАСФ“, Байер“, „Кортева Агрисайанс“, „Синджента“, „КНЕ Сертис“ и др. Системата е доброволна и се финансира от фирмите участници на база пуснатите опаковки на пазара.

България е една от петте страни в Европа, която има много над 95% оползотворяване на опаковките от растителнозащитни препарати, каза Стивън Бърг от Европейската асоциация на растителнозащитната индустрия. Организацията си поставя цел на европейско ниво през 2020 г. 75% от опаковките да бъдат оползотворени.

Системата за събиране и управление на опаковки от препарати за растителна защита е въведена в 11 страни на ЕС, като в други 4 тя действа пилотно.

Стопаните обаче изпитват все още трудности с местата за съхранение на опаковките и настояват от оператора на системата да бъдат изградени специални депа за събиране. В годината у нас се провеждат две основни кампании по събирането на пластмасовия боклук – пролет и есен и през останалото време фермерите няма къде да държат опаковките.

От АРИБ започват работа и по създаването на система за събиране на чувалите от торове. Интерес има и от семенарската индустрия, съобщи Детелин Куцаров, председател на УС на АРИБ.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА