24% от парниковите газове в света са от земеделие

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

24% от парниковите газове в света са емитирани от земеделския и горския сектор, каза консервационният директор на WWF Деон Нел по време на конференцията “Икономика за жива планета”, организирана от WWF. По-голямо е замърсяването с парникови газове само от производството на електрическа и топлинна енергия – 25%. На индустрията, която също е голям замърсител, се дължат 21% от парниковите газове, емитирани в света.

Специалистът припомни, че през следващите няколко десетилетия производството на храни трябва да се удвои, за да бъде изхранено световното население. За да няма тази необходимост негативно влияние върху околната среда, е необходимо да се подобрят добивите, да се намери решение на проблема с хранителните отпадъци и да бъде променено храненето на хората към консумация на по-малко месо.

“Следващите три години са ключови за вземане на решения за следващото десетилетие за стабилизация на планетата”, каза Деон Нел. Той отбеляза, че страни със средни доходи като нашата са държавите, в които е съхранена основна част от биоразнообразието. Нел се позова на доклада на WWF „Жива планета“, според който популациите на диви животни ще намалеят с две трети спрямо 1970 година до 2020 г., ако неблагоприятните тенденции не спрат.

По повод изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата Нел коментира, че не смята, че решението му ще спре процеса на грижа за околната среда. Той посочи, че големи градове и водещи бизнеси в Щатите са потвърдили ангажимента си към климата.

Ексклузивно интервю с Деон Нел четете на страниците на списание “Агрозона”.

Четете още: София има шанса да получава чиста питейна вода от защитени местности

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements