Цените на храните тръгнаха нагоре, вижте какво поскъпва

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

От началото на годината се отбелязва 5 % поскъпване при яйцата в цените на едро, 2.2%  повече плащаме за траен варено-пушен салам. След Коледната треска за банани, при тях също се усеща леко увеличение с 2% , както и при лимоните, където поскъпването е малко по-сериозно – с 4.3%. Лукът е друг продукт, при който наблюдаваме промяна в цената нагоре с 6.5%. Оранжерийните краставици са с 14 стотинки по-скъпи отколкото в края на миналата година, както и чесънът със 7 ст. повече, същото поскъпване има и в цената на вносния пипер.

За сметка на това доматите купуваме за 8 ст. по-малко за килограм, мандарините също смъкват цената с 5 ст, както и зелето, при което намалението е най-значително, със 7% и 4 ст. по-малко.

Най-евтините яйца купуват в Плевен, следвани от Добрич, Варна и Хасково, където разликата е с 1 стотинка нагоре. Между 1.55 и 1.57 лв се търгува литър слънчогледово олио в Хасково, като там цената е и най-ниската за страната. В Сливен купуват златната течност с цели 59 ст отгоре, като така за литър заплащат 2.16 лева. За сметка на това, хасковлии ядат най-скъпия кашкавал, срещу 12.40 лв за килограм. За сравнение, между 7.50 лв и 10.50 лв търгуват същия млечен продукт в Стара Загора, където цената е най-ниска за България. Там и в Сливен ядат и пилета на най-тънки цени – 3 лв за килограм, докато в Добрич и София се плаща най-скъпо – от 4.75 лв до 4.90 лева.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама