1/3 от глобалните емисии на въглероден диоксид свързани с хранителната верига

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Проект показва какви са устойчивите модели на потребление и производство на храни

Хранителната верига отговаря за около 30 процента от глобалните емисии на въглероден диоксид, които пък пряко са свързани с измененията на климата. Необходимо е всеки един от нас да избере своята рецепта за това как може да бъде в полза на околната среда и да допринесе за ограничаване на тези промени, заяви Блажка Димитрова, ръководител на проект, по време на първата кръгла маса по проекта Food Wave – “Хранителна вълна – овластяване на младежите за климата”, чиято тема днес е “(Не)Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига”, съобщава БТА.

Димитрова посочи, че проектът е насочен към предизвикателствата на околната средата и поставя в центъра ролята на младите хора. Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на всички граждани на ЕС по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни, както и като възможност за ограничаване на климатичните промени. Food Wave се изпълнява заедно с 29 партньори от 17 държави. Водещ партньор за изпълнение на проекта е Милано, а сред партньорските градове освен София, са Лондон, Варшава, Франкфурт, Мадрид и Загреб, информира Димитрова. Тя съобщи, че в проекта участват 13 неправителствени организации от различни държави, включително и C40 – международната мрежа на градовете, ангажирани в борбата срещу изменението на климата. Основните дейности по проекта включват дигитална кампания в социалните мрежи, организиране на събития – кръгли маси, семинари, обучения, филмов фестивал, работилници на открито, създаване на малка грантова схема за реализацията на идеи между НПО и местните власти.

Димитрова съобщи още, че ще бъде проведен конкурс на идеи за събития на открито – стрийт ивенти, арт инсталации, флашмобове, всякакви прояви на открито, които могат да достигнат до повече хора. След оценка от жури, четири от тези идеи ще бъдат класирани и реализацията им ще бъде подпомогната. Срокът на проекта е края на 2023 година.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама