10 полезни свойства на розмарина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Той е надарен с много „таланти“, които ще ви осигурят здраво тяло

Розмаринът е известна подправка, която всеки добавя на мръвки или пък картофки. Знаете ли обаче ползите от това средиземноморско растение, което има игловидни листенца и сини или виолетови цветове? Думата „розмарин“ произлиза от латинската дума „ros“, която означава „роса“ и „marinius“, която се превежда като „море“. Билката е известна из целия свят и традиционно се добавя в много блюда. От столетия се използва и като природно лекарство при лечението на различни заболявания. Ето как може да ви помогне:

  • Предпазва от рак. Розмаринът съдържа веществото карносол, което се явява силна противоракова съставка. То действа при рак на простатата, млечната жлеза, дебелото черво, левкемия и рак на кожата.
  • Въздейства върху паметта. Още през ХVI век се препоръчва използването на розмарин при „слабост на ума“. Изследвания сочат, че растението съдържа дитерпин, който има защитни свойства за нервната система, и се смята за профилактично средство срещу Алцхаймер и загуба на памет.
  • Подобрява настроението. Благодарение на полезните си вещества, розмаринът освен да влияе положително върху паметта има благотворно въздействие и върху настроението.
  • Помощ при мигрена. Розмаринът е популярно средство, което се прилага при мигрена от столетия насам. За тази цел е нужно да кипнете малко розмарин в тенджера и да го влеете в купа. Покрийте главата си с кърпа и се надвесете над парата в продължение на 10 минути.
  • Облекчаване на болката. Етеричното масло, което съдържа розмаринът, може да се нанася на повърхността на кожата като доказано лекарство при артрит, мускулни болки и други проблеми на опорно-двигателния апарат.
  • Има противовъзпалително действие. Розмаринът съдържа две мощни противовъзпалителни съставки – карбоксилна киселина и карносол. Те имат свойството да потискат производството на ензим в тялото, който предизвиква болката и възпаленията в тялото.
  • Повишава имунитета. Розмаринът подобрява състоянието на имунната система благодарение на всички изброени досега свойства – антиоксидантно, противовъзпалително и противораково. Така той подобрява и общото състояние на организма.
  • Антибактериално действие. Изследвания показват, че розмаринът има силно антибактериално действие срещу бактерията, която предизвиква язва на стомаха Helia pylori и срещу стафилококите.
  • Влияе благотворно на храносмилането. Розмаринът често се използва при лечението на такива проблеми като разстройства или запек, какво и всякакви други проблеми, свързани със стомаха. Билката също така може да ви помогне при отравяния с месо или яйца.
  • Стимулира растежа на косата. Според изследвания ако в продължение на месец втривате в кожата на главата си етерични масла от розмарин, лавандула, мащерка и кедър, ще се отбележи значително подобрение при косопад.

 

Внимание!

Не е доказано, че розмаринът има странични действия, но въпреки това се препоръчва бременните жени да избягват употребата на билката в големи количества, защото може да предизвика контракции. Хората с високо кръвно налягане също не трябва да приемат розмарин, тъй като той може да предизвика повишение на кръвното налягане.

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама