Той е надарен с много „таланти“, които ще ви осигурят здраво тяло
Розмаринът е известна подправка, която всеки добавя на мръвки или пък картофки. Знаете ли обаче ползите от това средиземноморско растение, което има игловидни листенца и сини или виолетови цветове? Думата „розмарин“ произлиза от латинската дума „ros“, която означава „роса“ и „marinius“, която се превежда като „море“. Билката е известна из целия свят и традиционно се добавя в много блюда. От столетия се използва и като природно лекарство при лечението на различни заболявания. Ето как може да ви помогне:
- Предпазва от рак. Розмаринът съдържа веществото карносол, което се явява силна противоракова съставка. То действа при рак на простатата, млечната жлеза, дебелото черво, левкемия и рак на кожата.
- Въздейства върху паметта. Още през ХVI век се препоръчва използването на розмарин при „слабост на ума“. Изследвания сочат, че растението съдържа дитерпин, който има защитни свойства за нервната система, и се смята за профилактично средство срещу Алцхаймер и загуба на памет.
- Подобрява настроението. Благодарение на полезните си вещества, розмаринът освен да влияе положително върху паметта има благотворно въздействие и върху настроението.
- Помощ при мигрена. Розмаринът е популярно средство, което се прилага при мигрена от столетия насам. За тази цел е нужно да кипнете малко розмарин в тенджера и да го влеете в купа. Покрийте главата си с кърпа и се надвесете над парата в продължение на 10 минути.
- Облекчаване на болката. Етеричното масло, което съдържа розмаринът, може да се нанася на повърхността на кожата като доказано лекарство при артрит, мускулни болки и други проблеми на опорно-двигателния апарат.
- Има противовъзпалително действие. Розмаринът съдържа две мощни противовъзпалителни съставки – карбоксилна киселина и карносол. Те имат свойството да потискат производството на ензим в тялото, който предизвиква болката и възпаленията в тялото.
- Повишава имунитета. Розмаринът подобрява състоянието на имунната система благодарение на всички изброени досега свойства – антиоксидантно, противовъзпалително и противораково. Така той подобрява и общото състояние на организма.
- Антибактериално действие. Изследвания показват, че розмаринът има силно антибактериално действие срещу бактерията, която предизвиква язва на стомаха Helia pylori и срещу стафилококите.
- Влияе благотворно на храносмилането. Розмаринът често се използва при лечението на такива проблеми като разстройства или запек, какво и всякакви други проблеми, свързани със стомаха. Билката също така може да ви помогне при отравяния с месо или яйца.
- Стимулира растежа на косата. Според изследвания ако в продължение на месец втривате в кожата на главата си етерични масла от розмарин, лавандула, мащерка и кедър, ще се отбележи значително подобрение при косопад.
Внимание!
Не е доказано, че розмаринът има странични действия, но въпреки това се препоръчва бременните жени да избягват употребата на билката в големи количества, защото може да предизвика контракции. Хората с високо кръвно налягане също не трябва да приемат розмарин, тъй като той може да предизвика повишение на кръвното налягане.