Европейската комисия публикува доклад за развитието на земеделието в ЕС през 2013 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Основен поминък в земеделието на Румъния е отглеждането на култури, животновъдството пък – в Ирландия

През 2014 г. отглеждането на култури в Европейския съюз представлява половината (52%) от земеделската продукция, докато животновъдството е представлявало дял от 43%. Производството на култури заема най-голяма част от производството в земеделието на Румъния (73%). Следващи в тази класация са Гърция (69%), България (65%)  и Хърватия (62%), докато животновъдството е важен сектор най-вече в Ирландия (70%), Дания (63%) и Финландия (60%). Това показват данните на годишния доклад на Европейската комисия за развитието на земеделието през 2013 г.

Франция и Германия произвеждат почти 40% от зърнените култури в ЕС

През 2013 г. в Европейския съюз са били произведени 305.7 млн.т. зърно. Франция е била най-големият производител с 67.3 млн.т. или 22% от цялата продукция в ЕС. Тя е следвана от Германия с 47.8 млн.т. или 16%, Испания с 25.4 млн.т. или 8%, Румъния с 20.9 млн.т. или 7% и Великобритания с 20 млн.т. или 7%.

Италия води по производство на домати, Полша е лидер в отглеждането на ябълки

С производство от 5.2 млн.т. през 2013 г. Италия заема над една трета (35%) от доставките на домати на пазара в ЕС. След нея са: Испания с 3.8 млн.т. или дял от 25%, Португалия с 1.2 млн.т. или 8% и Гърция с 1 млн.т. или 7%. Полша и Великобритания са осъществили най-голямо по обем производство на моркови (0.7 млн.т. или 14%), докато в целия ЕС през 2013 г. са били произведени 5.1 млн.т. Германия и Нидерландия следват с 0.6 млн.т. или 11% всяка, както и Франция с 0.5 млн.т. или дял от 10%.

Почти половината от общото производство на лук в ЕС през 2013 г. (5.7 млн.т.) е с произход Нидерландия (1.3 млн.т. или 23%) и Испания (1.2 млн.т. или 21%). Данните за продукцията на ябълки в ЕС сочат, че тя възлиза на 12 млн.т., 23% (3.1 млн.т.) от които идват от Полша, 18% в Италия (2.2 млн.т.) и 17% от Франция (2.1 млн.т.).

Четвърт от свинското месо в ЕС се произвежда в Германия

Сектор животновъдство в ЕС е произвел 5.5 млн.т. свинско, 25% от които се дължат на фермерите в Германия, а 16% или 3.4 млн.т. на тези в Испания. Франция е била основен производител на говеждо с 1.4 млн.т. (има дял от 19% в общото производство на съюза), както и в отглеждането на пилешко месо. Великобритания и Полша са следващи по производство на пилешко с по 1.7 млн.т., а трите държави произвеждат 40% от цялото производство на пилешко месо в ЕС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА