Всички те ще бъдат от местни производители, предвиждат промени по наредбата за двете схеми
Броят на доставките на биологично произведени продукти да бъде 9 доставки от общо 50 за цялата учебна година и за двете групи хранителни продукти, вместо досегашните 4-6 бр. биологични доставки предвиждат промените в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, приета с Постановление № 251 на Министерския съвет от 2016 г., предложени от Министерство на земеделието. Те са в процес на обществено обсъждане в продължение на месец.
С предложените изменения на наредбата се цели увеличаване дела на местните и биологично произведени продукти в доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата в страната. Затова в проекта на постановление е предложено през новия програмен период, който започва от учебната 2023/2024 година, ръст в биодоставките на плодове, зеленчуци и млечни продукти. Предвидено е също така всички биологични продукти, доставяни по схемите, да бъдат произведени от български земеделски стопани. Досегашното изискване за ½ от доставките на плодове и зеленчуци да бъдат от земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) ще се отнася само за конвенционално произведените плодове и зеленчуци. По този начин ще се увеличи делът на всички български плодове и зеленчуци.
Следваща цел на промените в наредбата е разширяването на асортимента на продуктите за разпространение сред децата и учениците. Предвидено е включването на нов вид плодове, като допустими за доставка в образователните институции в страната – малини и боровинки в порция по 0,125 гр., не повече от 4 доставки годишно общо. Така се постига основната цел на двете схеми – създаване на здравословни хранителни навици у децата и учениците.
Сред целите на проекта е възможността за директното закупуване на продуктите от признати групи/организации на производители, което е в унисон с националната политика за сдружаване на земеделските производители, както и осигуряване на по-обхватен контрол по отношение на безопасността на доставяните в учебните заведения плодове и зеленчуци по отношение на остатъчните количества от пестициди и предвиждане на отказ на плащане при установени отклонения от нормите.