Български учени проучват възможностите за микоризиране на овошки с трюфели. Това става по проект, изпълняван по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Първата научно-практическа конференция в рамките на проекта се проведе в Брезово и беше организирана от оперативна група „Агромид Трюфел ДЗЗД”, със съдействието на община Брезово. В конференцията взеха участие различни заинтересовани страни от общините Брезово и Раковски. Колективът на оперативната група се състои от учени, представители на Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР) към Селскостопанска академия и от Лесотехническия университет (ЛТУ), с компетенции в областите растениевъдство, овощарство, физиология на растенията, молекулярна и приложна микология, почвознание, икономика и управление на ресурсите и природоползването.
Цел на проекта е да се микоризират плододаващи овощни дървета в плантация от сливово насаждение, основно с черен летен трюфел и негови щамове, но и с други видове трюфели, които са по-малко популярни у нас. Конкретните задачи при изпълнението на проекта обхващат: оценка на състава на почвата в съществуващо овощно насаждение; сравнителен анализ на почвени проби от естествени находища на трюфели у нас; оптимизиране на почвения състав и структура при опитните растения; инокулация на овошките с подбрани щамове от съответния вид трюфел; определяне и тестване на различни методи на инокулиране на кореновата система; оценка на степента и вида на микоризация – по формиране на клъстери от коренчета с трюфелова микориза и морфологична характеристика чрез микроскопски анализ.
Успешното осъществяване на проекта се очаква да доведе до установяване на продуктивна плантация от сливови дървета развиващи се в микоризна връзка с черен летен трюфел и създаване и предлагане в търговски мащаб на технология за микоризиране с трюфелов щам на овощни дървета и фиданки, като се предвижда технологията да бъде приложима и при други обощни видове от сем. Розоцветни, като череши и ябълки. Реализирането на иновацията ще повиши икономическата ефективност на овощното насаждение чрез получаване на продукция от плодове и трюфели, както и предлагане на нов продукт – фиданки с повишен биологичен потенциал и по-висока пазарна стойност. Проектът ще завърши през 2023 г., съобщиха организаторите.
Повече информация за проекта можете да откриете на уебсайта на оперативната група.