Пестицидите стават ключова тема за селското стопанство в ЕС през 2023 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Европейските фермери вече имат достатъчно проблеми с торовете, чийто недостиг или висока цена може да намали доходите

Пестицидите ще останат ключова тема в ЕС през 2023 г. През юни тази година беше разкрит план за преразглеждане на структурата на индустрията за препарати за растителна защита (ПРЗ), регулиране на устойчивата употреба на пестициди и предприемане на мерки за намаляване наполовина на употребата на пестициди до 2030 г. Но плановете не се оказаха популярни сред държавите-членки, които на 19 декември официално поискаха от изпълнителната власт на ЕС допълнителна оценка на въздействието на плановете върху продоволствената сигурност, съобщава EUROACTIV.

Европейските фермери вече имат достатъчно проблеми с торовете, чийто недостиг или висока цена може да намали доходите на зърнопроизводителите и значително да повлияе на добивите от критично важни култури през 2023 г.

Относно пестицидите зелените групи казват, че негативното отношение на някои европейски селскостопански страни може да забави или дори да провали изпълнението на екологичните амбиции на Европейската комисия. Сега Комисията ще трябва да предостави допълнителна информация не по-късно от шест месеца след влизането му в сила.

Също така през второто тримесечие на 2023 г. Европейската комисия ще издаде дългоочакваната „присъда“ относно това дали правилата на ЕС относно новите генетични технологии (или NGT, например технология за редактиране на гени) трябва да бъдат смекчени. Писмо, адресирано до евродепутатите, видяно от EURACTIV, предполага, че Комисията се надява да успокои критиците на преразглеждането на пестицидите в ЕС, като намекне за потенциалната либерализация на новите геномни технологии (NGT). Тоест, трябва ли организмите, третирани с така наречените нови геномни технологии (NGT), да се считат за генетично модифицирани организми (ГМО).

На 1 януари 2023 г. Швеция поема председателството на Съвета на ЕС и ще се съсредоточи върху ситуацията с цените на суровините в селското стопанство в условията на руско-украинския конфликт, за да „запази готовност да се справи с всякакви шокове в пазар.” Швеция обещава да помогне за укрепване на европейското производство на храни, да се справи със свързаните с търговията селскостопански въпроси и да даде приоритет на потенциала на биоикономиката.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски наскоро коментира оплакванията на полски, румънски и български фермери относно силно конкурентни украински продукти, а именно зърнени храни и растителни масла, доставяни в тези страни по „пътищата на солидарността“. „Трябва да имаме пълно описание на ситуацията, преди да вземем политически решения. Изпълнителният орган на ЕС наблюдава много внимателно ситуацията в чувствителните сектори, за да види дали тази ситуация на свободна търговия ще бъде разширена, коментира тогава Войчеховски.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА