Китай ще продължи да внася свинско месо от САЩ и други страни, тъй като разпространението на АЧС намалява вътрешното производство и прави страната най-големият вносител в света.
“С намаляването на вътрешните доставки на свинско месо, ние увеличаваме вноса на свинско месо, за да балансираме вътрешния пазар, включително от Съединените щати,” коментира заместник-министърът на земеделието и земеделието Ю Кангжен. Това съобщава от агениция Bloomberg , цитирана от agroportal.ua.
Според агенцията не може да се правят значителни покупки на месо от Съединените щати, тъй като там се използват широко фуражи с добавка, забранена в Китай. Това може да е коз за производителите в Европа, които ще могат да компенсират дефицита в Поднебесната империя.
Китайските производители на свинско месо ще се нуждаят от повече от 5 години, за да се възстановят напълно от последиците от африканската чума по свинете (АЧС). Тази оценка беше дадена от анализаторите на Rabobank в прогнозата за юни, пише AgriLend .
Според Rabobank, изключително трудно е да се оцени загубата на Китай от АЧС. Очакваните загуби варират от 20% до 70%. “Според Министерството на земеделието и земеделието на Китай (MARA), броят на свине майки за годината до април е намалял с 22% – това е една от най-оптимистичните оценки, които сме виждали”, казват експертите. Банката отбелязва, че потреблението на свинско месо „намалява в страната поради загрижеността на потребителите и преработвателите за безопасността на храните“.
“Ние сме на мнение, че ще са необходими повече от пет години, за да може ASF да възстанови напълно производството на свинско месо в Китай”, заявиха от банката. Потребителите ще имат достатъчно време да свикнат с по-малко свинско и други протеини в своите ястия, което ще ускори тенденцията да се откаже от консумацията на свинско месо, наблюдавано през последните години.
Въпреки спада в производството и консумацията, от банката са убедени, че свинското месо ще остане основният протеин, консумиран в Китай.