Благой Козарев: Липсата на коопериране пречи на българските животновъди да работят успешно
Само с мляко от собствена козеферма се произвеждат всички продукти „Козарев“. Идеята за козефермата се родила преди няколко години след като собственикът ѝ Благой Козарев посещава подобни стопанства във Франция. „Освен това имахме силното желание да се храним здравословно и установихме, че липсват подобни качествени български натурални продукти, въпреки че имаме доста традиции в тази област“, разказва строителният предприемач, който не се страхувал да навлезе в още един труден отрасъл на родната
икономика – земеделието. Стопанството се намира в село Дамяново до град Севлиево. „Това е един изключително чист регион“, споделя той. Капацитетът е 1100 животни, в момента се отглеждат около 900, като целта е догодина фермата да работи с пълен капацитет.
Френската алпийска коза е пригодена към българския климат
Всички животни в стопанството са от породата Френска алпийска коза, избрана е заради качеството на млякото, което е изключително високо. Това е породата, която е максимално пригодена към българския климат, категорични са от компанията-собственик. Не е едно и също да се гледат кози във Франция, България или Гърция. Регионалният климат има огромно значение, а съчетанието между доброто качество на млякото с това животните да са пригодени към нашите условия е било от значение при избора на породата. Не е за пренебрегване и количеството мляко, което дават животните. В силните периоди на лактация млекодобивът достига 3,5-4 литра на ден, което е трудно постижимо за други породи кози, споделят от компанията. Козите се отглеждат оборно, хранят се на ясла с изключително балансирани натурални храни, така че млякото да е възможно най-близо до органично. Всъщност липсата на сертифициран ечемик е основната причина готовата продукция да не бъде с документ „био“. Осигуряването на огромно количество сертифициран фураж е голяма трудност. Според собственика оборното отглеждане е по-добро от пасищното, защото така козите не са изложени на паразити, а в „козефермата се поддържа перфектна хигиена и животните са изключително чисти“, твърди стопанинът.
Обединените стопани печелят от мащаба
Според него у нас е изключително голям проблем липсата на коопериране между фермерите. Във Франция ферма с размерите на тази в Дамяново има трима работници, които гледат 1000 кози, докато при нас 14-16 човека трудно се справят с тази задача. „Французите са се обединили и този, който гледа козите реално не се занимава с ветеринарно обслужване на животните, за това се грижи кооперацията. Стойността на услугата е включена в маржа, на който се реализира крайната продукция. Фермерът не се притеснява и за фуража, който се доставя от други хора. „Роботи раздават тази храна, а ние тук, за да успеем да се справим с всичките тези задачи трябва да затворим веригата от фуражната кухня до мандрата, където е готовата продукция. Нужно е да създадем логистичните вериги, и ако може да имаме и собствени магазини за реализация на продукцията, защото нито едно от тези звена няма това съвършенство, което е наложено като мярка в организираната Стара Европа“, разказва впечатленията си Козарев.