5 доказани средства за борба с нея
Брашнестата мана представлява болест, която се благоприятства от влажното време и високите температури. Оптималната топлина, при която се развива, е около 25 градуса, които биват регистрирани през последните седмици на много места, особено в Западна България. Влагата от честите дъждове пък е вариант за пренасяне на болестта и върху незасегнати територии с плодове и зеленчуци, които скоро след това се покриват с бял налеп, така характерен за маната. Има много разнообразни методи за борба с брашнестата мана, които не са опасни за хората и насекомите, но носят добър резултат. Ето как да се справите с болестта по време на прибирането на реколтата:
- Сода за хляб. Пригответе в 10-литров съд гореща вода и разтворете в нея 100 г домашен сапун, добавете към него 2 с.л. сода и разбъркайте добре. Опръскайте засегнатите култури с течността поне 3 пъти през седмица. Можете да приложите и друга рецепта със сода. За нея вземете 1 аспирин, 1 с.л. сода и 1 с.л. олио, добавете и 1 ч.л. течен сапун. Всички съставки се разтварят в 5 литра вода и след това препаратът се прилага 2 пъти в месеца.
- Калцинирана сода. За приготвянето на разтвор вземете 50 г калцинирана сода, които трябва да разтворите в 10 литра вода, сложете и 10 г течен сапун и опръскайте няколко пъти засегнатите култури;
- Пепел. Ще ви предложим няколко рецепти с пепел срещу брашнеста мана. Първата е да сложите 1 кг пепел в кофа вода, да разбъркате добре и да оставите седмица да кисне. След това прецедете и оставете пепелта да се утаи. Втора рецепта предвижда да използвате 200 г пепел в кофа вода, да я кипнете, оставете след това разтворът да изстине и да се утаи. Използването на пепел е хубав с това, че едновременно можете да я използвате и като растителнозащитно средство, и като тор;
- Кисело мляко. Можете да използвате различни кисело-млечни продукти: вкиснало мляко, суроватка, кефир. Трябва да разтворите 1 литър млечен продукт в кофа вода и да пръскате заболелите растения три пъти на всеки три дни;
- Чесън. Вземете 1-2 главички и ги наситнете с преса или на ръка. Добавете ги към 2 литра вода и ги оставете да киснат едно денонощие. Използвайте разтвора без да го разреждате.
ЕТИКЕТИ:брашнеста мана