Инвестициите в земеделието по Плана за възстановяване: Необходими, но с повече прозрачност при харченето

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
8 Минути

Последният вариант на Плана за възстановяване и устойчивост на България предвижда 871.7 млн. лева за компонент „Устойчиво селско стопанство“. Документът беше публикуван в края на миналата седмица и в него е заложено 847.9 лева от общата сума да бъдат насочени към реконструкция, възстановяване и модернизация на държавния хидромелиоративен фонд, а 23.9 млн. лева да отидат за инвестиция, която предвижда дигитализация на процесите от фермата до трапезата.

АЗПБ:Да бъде разработена краткосрочна, средносрочна и дългосрочна визия за поливно земеделие в рисковите райони на страната, парите за е-земеделие са малко

От Асоциацията на земеделските производители в България огласиха своето становище още при общественото обсъждане на Плана за възстановяване в края на миналата година. В него се предлага в рамките на компонента, предвиждащ финансиране на мерки за енергийно обновяване на промишлени сгради да бъдат допустими бенефициенти и регистрирани земеделски стопанства и предприятия от хранително-вкусовата промишленост. Освен това се предлага мерките за енергийна ефективност да покриват не само сградите, но и прилежащата инфраструктура и производствените системи, както и дейностите за интелигентно управление на системите не само в сградите, но и между различни производствени обекти.

От АЗПБ изказват обаче съмнение за необходимостта повече от половин милион лева да отидат за дигитална трансформация на Енергийния системен оператор, тъй като е дискусионно включването на подкрепата за дигитална система на ЕСО като кръгова икономика.

В същото време от Асоциацията са недоволни от свиването на бюджета за “Дигитално земеделие” и го определят като нереалистичен и крайно недостатъчен. За инвестициите, свързана с хидромелиоративната структура на страната, от АЗПБ предлагат да бъдат приоритизрани най-рисковите към засушаване райони в страната, за които да бъде разработена краткосрочна, средносрочна и дългосрочна визия за поливно земеделие в тях, която предвижда необходимото финансово обезпечаване в довеждащата хидромелиоративна инфраструктура на съответните общини, с което да бъде осигурен достъпът на фермерите.

От Асоциацията предлагат също така да се направи пътна карта за изпълнението на заложените индикатори, който да бъде неразделна част от Плана и да има прозрачна система за мониторинг и управление на Плана, като наблюдението се прави в рамките на Комитет за наблюдение на изпълнението.

ФНСЗ: Изключително необходими инвестиции, но трябва да има повече информираност при харченето на средствата

Изключително подробно и обстойно е разработена частта от Националния план за възстановяване в частта за земеделието. Направено е с възможност за допълняемост с инструментите на ОСП, посочени са годините за продължаването на ПРСР, финансирането, което ще се получи и след това има надграждане с инструментите  на ОСП в стратегическия план, който ще бъде до 2027 г., най-вече в частта за инвестиции в земеделските стопанства, където има отново допустима подкрепа за напояването. Така коментира третият вариант на Плана за възстановяване Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. „Виждам обаче разлика, че средствата са намалени и в частта за дигитализация да бъде направен само един електронен регистър. По време на срещите от бранша искаха да бъдат насочени средствата директно към тях, както виждаме и в следващите варианти няма такива средства, които да бъдат насочени и да достигнат до земеделския производител, а не да бъдат съсредоточени само в един проект, който да се изпълнява от Министерството на земеделието“, каза още тя.

Възможността за реконструкция на хидромелиоративната инфраструктура се приветства от земеделските синдикати. Капиталът на хидромелиоративните съоръжения е втори по големина след капитала на БДЖ. „Това е нещо огромно, започнато още от времето на Стамболийски и винаги се е инвестирало в тези съоръжения, за последните 40 години няма почти никаква инвестиция, а само спорадични ремонти, когато има наводнения. Изключително необходимо беше възстановяването на тази инфраструктура. От ФНСЗ подкрепят средствата да отиват точно в тази сфера“, сподели Василева

Държавният ни бюджет не може да предвиди толкова средства, колкото са предвидени по Плана за възстановяване. От земеделските синдикати настояват за повече прозрачност и информираност при усвояването на средствата, както и за увеличение на доходите на работещите в „Напоителни системи“.

БАМ-я: Напоителната инфраструктура да се разшири и влезе в нови зони, нуждаещи се от поливане

„Средствата, предвидени за реконструкция, възстановяване и модернизация на държавния хидромелиоративен фонд, ще се отразят много добре на сектора на поливното ягодо- и малинопроизводство, но още в началото ние от БАМ-я предложихме този план да бъде разширен, като обхване не само възстановяването, но и разширяване на тази система от напоителни канали, защото много се промениха зоните за поливно земеделие и там, където не е текло, пак няма да тече или там, където е текло, пак ще тече”, коментира специално за Агрозона Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я).

Ние искаме да се възстанови и рехабилитира система, защото миналата година, когато беше голямата суша, загубите на вода продължаваха да бъдат шокиращо огромни. Трябва обаче да се направят модерни инвестиции, които да послужат в следващите 50 години, а не просто да се запушат дупките в съоръжения на подобие от времето на Римската империя – открити канали, вода, която се движи на самотек, допълни Петков.

COVID 3, Agrozona.bg

Според него във всички страни, които имат развита система от хидромелиорации, водата е скрита и подсигурена в тръби както от загуби и кражби, така и за по-ефективно доставяне до всеки един потребител, защото например, от каналите земеделските производители трябва допълнително да слагат водни помпи и допълнително да замърсяваме околната среда с въглероден диоксид.

Той уточни, че системата от напоителни канали трябва да се разшири, защото има площи, които нямат канали, както в района на Попово и Лозница, така и в районите на Силистра, на Русе. Там никога не е имало напоителни системи. В същото време районите на Пловдивската равнина, където е сърцето на зеленчукопроизводството, няма развита система за напояване освен тази за ориза. „За производителите на плодове и зеленчуци няма изградена гъста мрежа, като са се надявали, че всички ползват подземни сондажи, но сега те излязоха незаконни. В същото време няма алтернатива от Напоителни системи и тези хора остават в един голям страх, още повече, че в новото предложение за получаването на обвързана подкрепа зеленчукопроизводителите трябва да ползват законни източници на вода, а те това не могат да го изпълнят”, допълни още той.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА