Вазовият герой Дядо Йоцо гледа от най-високото село във Врачанския балкан

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Масивен петметров паметник на Вазовия герой Дядо Йоцо посреща минувачите на входа на село Очин Дол, което е най-високото във Врачанския балкан. Скулптурата е жив спомен за родолюбивия сляп старец от разказа на Иван Вазов и е част от етнографски комплекс, който предлага уникална гледка към най-красивата част на Искърското дефиле.

Местните жители на Очин Дол с гордост разказват за това, че Иван Вазов е обичал да отсяда в селата по Искърското дефиле и че именно от тук е черпил вдъхновение за написването на разказа „Дядо Йоцо гледа”. Мълвата гласи, че Патриархът на българската литература, чието рождение отпразнувахме наскоро за 169-и път, приживе страдал от „очебол“. Разхождал се по склоновете на Балкана, наслаждавайки се на омайната природа и на естествените извивки на Искъра, по чийто бряг е построена железопътната линия.

Конкурси за литература и родолюбие

Всяка година в селото се провежда национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”, на тема „Любовта към България и преклонението пред нейните красоти”. Ежегодно през месец май в околността се организира национален фолклорен събор „Де е българското”, разказа за „Агрозона“ Огнян Петров, предприемач от Очин Дол и инициатор за изграждането на паметника.

Врачанският балкан в района на Очин дол попада в зона „Натура 2000“. На тази основа се развива и районът с поддържане на ливади, пасища. Това обаче е само малка част от богатствата по тези места. Много туристи тръгват по местните пътеки, берат мащерка, маточина и другите билки, коя от коя по-силна и по-лековита.

Рай за ловците и риболовците

„Хората идват заради уникално красивата природа и спокойствието. Много туристи поемат по екопътеките наоколо. Имаме много известна туристическа пътека, която води до хижа Пършевица, оттам по целия Врачански балкан може да се отиде до Леденика и до много други места. Имаме всички условия за екологичен, природен, планински, селски туризъм.“, обясни Огнян Петров.

По поречието на Искър има отлични възможности за рафтинг. Ловджиите обикалят наоколо основно за зайци, диви прасета, лисици, има и сърни. Край село Зверино може да се хапне прясна пъстърва в развъдника, който са изградили там.

Повече за възможностите за екотуризъм в Очин Дол и Врачански балкан може да прочетете в юлския брой на списание „Агрозона“.

Младежкият еко лагер в селото е разположен в бившата сграда на училището в село Очин дол и е изграден по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на Природен парк „Врачански Балкан”.

Сградата се използва целогодишно за провеждане на зелени училища, открити уроци, лагери, семинари и други инициативи за младежи и ученици. От дирекция на природен парк “Врачански Балкан” пък предлагат дву- и петдневни образователни програми, свързани с екологията и биоразнообразието.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА