Внасяме повече плодове, спад в търговията със зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Изнесли сме 15 пъти повече картофи – 200 тона

През първите четири месеца на 2019 г. в България са внесени с 14,2% повече плодове спрямо 2018 г., съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Общото количество на плодовете, влезли през граница у нас, е 112,2 хил. тона. Водещ остава вносът на цитруси и банани – 72,5 хил. тона с годишно увеличение от 1%. Те представляват и близо 65% от общото внесено количество плодове в страната. Ръст от над 94% спрямо 2018 г. се отчита при ябълките, при които общото количество достига до 27,6 хил. тона. Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества по това време на годината, повишение се наблюдава при импорта на ягоди (с 37,4%), киви (с 8,2%) и дини (с 12%), а намаление – при този на грозде (с 22,1%) и круши (с 43,5%), обобщават от аграрното министерство.

При износа на плодове обаче се отчита спад с над 9%, достигайки до 16,9 хил. тона.

При зеленчуците тенденцията показва, че залагаме все повече на българско производство. През първите четири месеца на 2019 г. са внесени с 0,6% по-малко пресни зеленчуци, достигайки до 111,4 хил. тона. Лекото намаление на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на домати – с 5,5 хил. тона (16,3%), краставици и корнишони – с близо 2 хил. тона (14,4%) и пиперки – с 1,9 хил. тона (21,9%). Понижение се отчита и при вноса на гъби, зеле, праз, тикви, моркови и чесън, при който корекцията е със 77%. От друга страна, вносът на картофи нараства с 6,3 хил. тона (35,1%), а този на лук и шалот – с 3,5 хил. тона (44,6%), коментират експертите.

При износа на зеленчуци се регистрира спад от близо 21%, съобщават от МЗХГ. Тази корекция се дължи основно на намалените количества на изнесени бобови зеленчуци – с 3,3 хил. тона (51,9%) и сладка царевица – с 2,1 хил. тона (93,2%). Свиване се отчита и при експорта на домати, тикви и патладжани – в рамките на 4,1% – 28,5%. От друга страна, износът на картофи нараства близо петнадесет пъти на годишна база, до 200,8 тона (при едва 13,8 тона за първите четири месеца на 2018 г.), а този на зеле, краставици и корнишони, лук и шалот – с между 34,9% и 74,4%.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА