Изнесли сме 15 пъти повече картофи – 200 тона
През първите четири месеца на 2019 г. в България са внесени с 14,2% повече плодове спрямо 2018 г., съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Общото количество на плодовете, влезли през граница у нас, е 112,2 хил. тона. Водещ остава вносът на цитруси и банани – 72,5 хил. тона с годишно увеличение от 1%. Те представляват и близо 65% от общото внесено количество плодове в страната. Ръст от над 94% спрямо 2018 г. се отчита при ябълките, при които общото количество достига до 27,6 хил. тона. Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества по това време на годината, повишение се наблюдава при импорта на ягоди (с 37,4%), киви (с 8,2%) и дини (с 12%), а намаление – при този на грозде (с 22,1%) и круши (с 43,5%), обобщават от аграрното министерство.
При износа на плодове обаче се отчита спад с над 9%, достигайки до 16,9 хил. тона.
При зеленчуците тенденцията показва, че залагаме все повече на българско производство. През първите четири месеца на 2019 г. са внесени с 0,6% по-малко пресни зеленчуци, достигайки до 111,4 хил. тона. Лекото намаление на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на домати – с 5,5 хил. тона (16,3%), краставици и корнишони – с близо 2 хил. тона (14,4%) и пиперки – с 1,9 хил. тона (21,9%). Понижение се отчита и при вноса на гъби, зеле, праз, тикви, моркови и чесън, при който корекцията е със 77%. От друга страна, вносът на картофи нараства с 6,3 хил. тона (35,1%), а този на лук и шалот – с 3,5 хил. тона (44,6%), коментират експертите.
При износа на зеленчуци се регистрира спад от близо 21%, съобщават от МЗХГ. Тази корекция се дължи основно на намалените количества на изнесени бобови зеленчуци – с 3,3 хил. тона (51,9%) и сладка царевица – с 2,1 хил. тона (93,2%). Свиване се отчита и при експорта на домати, тикви и патладжани – в рамките на 4,1% – 28,5%. От друга страна, износът на картофи нараства близо петнадесет пъти на годишна база, до 200,8 тона (при едва 13,8 тона за първите четири месеца на 2018 г.), а този на зеле, краставици и корнишони, лук и шалот – с между 34,9% и 74,4%.