Кръв, тъкани, преболели животни, месни продукти и замразено месо са най-титулуваните преносители на болестта Африканска чума по свинете. Зад ъгъла обаче дебнe още по-голяма опасност, а това е именно водата, която пият животните. Оказва се, че питейната вода, която стига до прасетата може да задържи преносителя на болестта в продължение на цели шест месеца. Предвид появилите се информации за изхвърляни трупове на прасета в Дунав или пък загробването им в подпочвени води, това може да се окаже много голяма заплаха за разпространението на вируса у нас.
„Има различни изследвания в какви среди колко издържа заразата. Например, във фекалната маса вирусът може да престои в границите до 10-14 дни. Чрез нея също е възможно да се разнесат причинителите на заболяването. Да не говорим за меса в прясно състояние, в замразена форма – там може да се стигне до месеци и години издържане на бактерията“. Това коментира пред нас проф. Валентин Кацаров, ръководител секция Свиневъдство в Тракийския университет.
Едрите ферми най-застрашени
Според проф. Кацаров голяма част от едрите животновъдни ферми имат и се снабдяват с вода от земни сондажи. Към момента най-застрашени са тези около румънската граница и Дунав, но вирусът вече навлезе и в Плевенско. Там има струпване на промишлени свинекомплекси и голяма част от водата, която ползват както за технологични, така и за питейни нужди, идва от тези сондажи. Би могло да се очаква, че те ще бъдат най-застрашените в това отношение.
Качеството на водата за напояване обаче се следи, категоричен е професорът. Има длъжностни лица, които периодично взимат водни проби и изследват за необходимите стандарти. Следи се съдържанието на нитрити, нитрати. Има и стандарти, на които трябва да отговаря водата за свинефермите.
Припомняме Ви, че в края на миналата година, бившият земеделски министър Румен Порожанов съобщи, че е възможно чрез водата да са се заразили големи свинекомплекси в Румъния. „Едно от съмненията е, че това може да е станало чрез заразяване на водата, защото няма как по друг начин едновременно да се заразят и трите комплекса“, каза тогава Порожанов.
Загробването на диви свине може да зарази подпочвените води
“Особено притеснителни са подпочвените води. Когато се загроби едно прасе е твърде възможно вирусът да проникне във водата и оттам да зарази прасетата в индустриалните свинеферми”, коментира от своя страна Милена Митова, ръководеща свинекомплекс с 12 хиляди прасета поголовие в Търговищко.
Според изискванията, ако се констатира огнище на АЧС в стопанството то всички животни трябва да бъдат загробени в обекта. “При положение, че ползваме подпочвени води обаче е много вероятно да заразим водата. Държавата казва, че това, което е било във фермата трябва да си остане там, за да се не се разпространи болестта. Завъртаме се в един омагьосан кръг, от който няма излизане”, категорична е Митова. Според нея, по този начин от едно стопанство заразата може много лесно да достигне до друго.