Новите лозари предпочитат местните сортове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
7 Минути

– Г-н Янев, работите в компания, която има традиции в производството на лозов посадъчен материал. Какви са вашите наблюдения – променя ли се търсенето, завръщат ли се производителите към традиционното, българското?

– Нашата фирма е на пазара от 1995 г. и оттогава се наблюдава една трайна тенденция в производството на вина в България, при която от мултинационалните –  „Мерло“, „Каберне“, „Шардоне совиньон“, “Траминер“, „Ризлинг“ се бележи завръщане към местните сортове. Причина за това е трудната реализация на вина от мултинационални сортове, тъй като средата е висококонкурентна и нашите производители не могат да се преборят ценово. Вината, които се произвеждат, се продават по 1,20-1,50 до 2 евро за бутилка навън. При така създалата се ситуация производството на вино в България намаля. От 2007 до 2019 г. спадът в производството на вино е около 37-40%. Свиването на количеството на произведеното вино е свързано и с промяната на сортовата структура, защото за виното се търси около 80% до 90% местна реализация. Когато дойдат крайни клиенти те не питат за „Каберне“, „Мерло“ и „Шардоне“, а за нещо местно. Кои са тези местни сортове? Големият удар започна със сорта „Рубин“, който е създаден в България в края на 40-те години. Следващият сорт, който се наложи на пазара, беше твърдата „Тамянка“ или „Врачанският мискет“. След това интересът се насочи към „Широката Мелнишка лоза“ и нейните разновидности, създадени през годините на социализма, към „Мавруд“ и „Гъмза“ и вариантите на тези сортове в кръстоските, където те участват. Много е хубаво, че се връща интересът към стария български местен сорт „Червен мискет“, както и получените от него „Карловски мискет“ и „Сунгурларски мискет“. Връща се интересът и към сорта „Памид“, към неговия черен вариант, от който се прави самостоятелно вино или купаж  с „Мерло“ или „Каберне“, защото „Памида“ има недостатъка, че киселините не му достигат.

О 7-8 години насам новите лозари предпочитат от 40 до 60% вече да са местни сортове и тенденцията е стабилна и продължава да се укрепва като такава.

 

– Какви са предизвикателствата, пред които се изправяте в ежедневната си работа?

– Предизвикателствата са в това, че тенденцията, която се очертава в света да се насочваме към устойчиви сортове на мана, брашнеста мана и сиво гниене и тенденцията да се произвеждат десертни сортове, безсеменни, супер ранни и супер късни, е нещо, което ние вече сме открили. Нашата лозарска наука и тази на страните от бившия соцлагер разработва подобни сортове от 50-60-те години на миналия век. Имаме разработките на устойчиви сортове, у нас в момента съществуват повече от 300 такива. Нашата задача и нашето предизвикателство е да ги изкараме и да ги представим, защото по отношение на устойчивите сортове Западът към момента разполага с не повече от 30 сорта. Те ползват генбанката на Унгария и крадат и от българската генбанка и кръстосват и правят устойчиви сортове. Сега е моментът ние да се опитаме в рамките на ЕС и извън него да представим това, което имаме, защото проблемът ни е познат.

По отношение на десертните сортове селекцията в тази общност позволява да се изкарат на пазара повече от 45 сорта, които да отговарят на изискването едрина, свръхранност или свръхкъсност, безсеменност. Последната и най-модерна тенденция е да се яде безсеменно грозде, розово или черно, защото гроздето, което съдържа най-много антоциани и други радикали, които са насочени срещу рака и болестите, се съдържа именно в ципата на черните, розовите и червените сортове десертно грозде.

 

– Има ли почва и бъдеще в България биологичното производство на грозде и вино?

– В момента се е стигнало до положение, че цените на гроздето, произведено при биологични условия, и цените на гроздето, което е произвеждано при конвенционални условия, са изравнени. Тоест от гледна точка на макроикономическата динамика пазарът е пренаситен с биологично производство. Ако цената на 1 кг десертно грозде от конвенционално лозе е 1 лв., на биологичното трябва да е 1,50-2 лв., защото там трудът е повече. Така че ако цената на реализация на биологичното производство продължава да е равна с конвенционалното, то шансовете му да продължава да се развива са много малки.

 

– Какво е решението?

Решението е да се търсят сортове, които да имат комплексна устойчивост по отношение на болести и неприятели, за да може да се намали себестойността. Себестойността на 1 дка конвенционално отглеждано десертно лозе е 400 лв., а на 1 дка биологично лозе е към 600 до 700 лв. За да може да се осигури 30 или 50% норма на рентабилност, за да може да се получи възпроизводство, е нужно да се погледне към това, което науката в нашата България и в бившия соцлагер вече е създала и това да се вкара в производство. Западът, който е от границата на Сърбия нататък – Италия, Испания, Гърция, които са основните десертни производители, имат не повече от 30-ина винени сорта, които са устойчиви, а десертните са не повече от 15-20 сорта. Така че ние трябва да насочим нашите производители към това, което имаме, защото онова, което от Запад се дава, то е свързано с роялти такси и този, който произвежда грозде от съответния устойчив сорт, трябва да прави отчисления за патента си между 5 и 10% от оборота.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА