Очаква се добра реколта от грозде в България, ако лятото продължи да бъде сухо, според експерти. По думите им тенденцията е да се пият млади, а не отлежали вина. „Засега реколтата е добра, но е важно лятото да бъде сухо. Лозата няма проблем с изхранването, нейните корени са дълбоки и тя не изпитва нужда от вода”, обясни Стоян Геров от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки пред Фокус.
Той допълни, че повечето дъждове биха затруднили запазването на плода. „Периодичните валежи не са проблем засега, защото хората взимат мерки с модерни и хубави препарати, за да се запазят лозята. Важно е и в периода на гроздобера времето да е сухо”, допълни експертът. Той беше категоричен, че има връзка между хубавото вино и мястото, където се отглежда гроздето. „Съставът на почвата, склонът на наклона, дали мястото е закътано или проветриво – всичко това са фактори, които оказват влияние върху качеството на виното”, обясни Геров. Той допълни, че много често хубавите лозарски райони се намират в близост до реки или морски басейни, защото там е по-проветриво и това защитава самия грозд от много болести.
По думите му отлежалите вина в магазините в страната са на изчезване. ”Ако влезете в магазините, рядко ще видите вино на 2-3 години, докато преди 15-ина година беше нормално да има дори 5-10-годишни вина”, каза още Геров. Той обясни, че в последните години преобладава тенденцията да не се пият стари вина, а по-скоро млади. „За сметка на това преобладава плодовият характер на виното. Това значи да се усещат повече плодовите аромати, които виното съдържа, освен тези на самото грозде – нотки на череши, на горски плодове и други”, уточни експертът.
Стоян Геров допълни, че това вече важи както за белите, така и за червените вина. Геров каза още, че българските сортове грозде не са чак толкова много. От белите това са “Димят” и “Мискет”, а от червените сортове – “Гъмза”, “Широка мелнишка лоза” и “Мавруд”. „Общо взето, с това се изчерпват по-популярните и използвани български сортове”, уточни експертът.
По думите му вече навлизат и много нови сортове у нас, които не са толкова познати на хората – “Вилнеа”, “Каберне”, “Сира”, “Гренаж” и др.