Амарантът – в салатата и в хляба

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Това растение е на почит още от дълбока древност

Има много полезни китки в двора, но все още сред неизвестните суперхрани стои амарантът (Amaranthus). Това цвете представлява едногодишно растение с красиви, червени, жълто-пъстри листа, допълнени с екзотични малинови или вишневи съцветия. Като декоративно растение, амарантът се цени заради късния и продължителен цъфтеж и липсата на особени претенции към мястото на отглеждане. Уникалността на това цвете се крие и в полезните свойства, за които е известно от дълбока древност. Древните гърци оценяват амаранта като символ на безсмъртието.
Амарантът има необичайно висока хранителна стойност и могат да се консумират всички части без изключение: ядат се младите му листа, филизи, а от семената се прави брашно. Листните петури могат да заместят спанака и марулята в салатите, слагат се в зеленчуков гювеч, запеканки, а едрите петури се подходящи за сарми.
Младите листа на амаранта са отлична основа за салата, която предотвратява развитието на онкологични заболявания, ако се консумират редовно. Но най-ценно от това растение се явява маслото, което се получава от семената. То спира развитието на атеросклерозата, задържа стареенето на организма, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, повишава устойчивостта на организма на различни заболявания и защитава клетките от радиация. Можете да си го приготвите и самостоятелно. За тази цел смачкайте в хаванче зрелите семена на амаранта, смесете ги с растително масло в съотношение 1:3, загрейте до 60 градуса и оставете сместа в термос за една нощ. На сутринта прецедете, изстискайте семената и засипете с нова порция семена същото масло. Повторете тази процедура 4-5 пъти. Готовото масло съхранявайте в затворени флакони в хладилника. Амарантовото масло се пие по 1-2 ч.л. 3 пъти на ден 30 минути преди хранене при атеросклероза, повишен холестерол в кръвта, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, злокачествени заболявания и след облъчване. За един курс е нужно около 250 мл масло. При нужда лечението се повтаря след 3 месеца.
При всички случай на използване обаче трябва да се консултирате с лекар!

 

Лесно ще го отгледате и вие
Амарантът обича откритите слънчеви места с лека плодородна почва. Семената му се засяват на гнезда (по 3-5 броя) на разстояние 20-25 см. Можете да го отглеждате чрез директна сеитба навън през април-май, а ако произведете разсад, то трябва да сте много внимателни с младите растения при пресаждането им.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА