Видео

Земеделците в Бургас очакват добра зърнена реколта

зърно
Автор: Агрозона
Споделена0

Земеделските производители в Бургаско очакват качеството на зърното да е добро тази година. Това съобщиха, по време на официалното откриване на жътвената кампания в землището на град Айтос. Със сърп и паламарка, както е по обичай беше зажъната нива с ечемик, недалеч от село Мъглен, пише bnr.bg. Очакваният добив от ечемик ще е 350 – 400 кг/дка, при пшеницата 400 – 420 кг/дка. Относно цените за сега средната цена е 280 – 290 лева за тон, с 10 % по – високи от миналогодишните.

Председателят на Съюза  на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров отбеляза, че и тази година трудностите за земеделците не са били малко, но с навременната им реакция и третирането на посевите реколтата ще бъде добра.

„Надяваме се на добри резултати, въпреки че и тук градушката не ни подмина. Има около хиляда декара пропаднали на 100 % площи, с обезщетението от застраховката им се надяваме да покрием част от загубите си. Предстои да приберем около 11 хиляди декара, заедно с рапицата“, казва зърнопроизводителят Панайот Которов.

В Бургаско ечемикът вече се жъне в Айтоско, Каменско и Карнобатско. До 20 юни навсякъде ще започне и жътвата при пшеницата.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *