Видео

Вдигат таксата за любителските риболовни билети

fish
Автор: Агрозона
Споделена584Прочетена 10370

30 лв. да струва годишният любителски риболовен билет. Това предвиждат промени в Закона за рибарството и аквакултурите, касаещи тарифата за таксите, публикувани за обществено обсъждане. Според новите текстове изваждането на любителските билети ще струва 5 лв. за седмичен, 10 лв. за месечен, 18 лв. за шестмесечен и 30 лв. за годишен билет. До момента цените са съответно 4 лв., 8 лв., 15 лв. и 25 лв.

 В мотивите се посочва, че от приемането на тарифата за таксите до настоящия момент са извършени само две пълни актуализации на стойността на заплащаните такси – през 2007 г. и 2008 г. С настоящия проект се цели да се преодолеят на първо място настъпилите инфлационни процеси през годините, които дават отражение върху себестойността на предоставяните услуги. На второ място да се избегнат допуснати грешки при определянето на таксата на тези услуги, като в този случай ИАРА извършва тази ревизия.

На карагьоз, сафрид и хамсия се радват рибарите във Варна

 Предложението ще засегне и издаването на безсрочно разрешително за стопански риболов, което към настоящия момент струва  20 лв. Предвидено е увеличение до  30 лв. „Аквакултурите заемат голяма част от пазара на риба. Самото поддържане на регистъра на лицата, развъждащи и отглеждащи риба и други водни организми,  изисква повече технически ресурси като обем информация, която да бъде проверена и обработена. Ръстът е мотивиран с това, че от 2006 г. до настоящия момент таксата не е изменяна, докато ЗРА е изменян няколко пъти по отношение на аквакултурите, чрез добавяне на допълнителни документи, необходими за вписване в регистъра на лицата, които развъждат и отглеждат риба и други водни организми. Също така се наблюдава значително повишаване в броя на аквакултурните стопанства от 2006 г. до сега. Таксата, която се заплаща е крайно недостатъчна и не покрива разходите, които се извършват за осъществяване на контрол, обработване на документи и регистрация на лицата, развъждащи риба и други водни организми.

 В Тарифата се извършва разграничение и на мрежените уреди, използвани при извършване на стопански риболов с кораби до 10 бруто тона. „Разликите в улов на риба с различните видове мрежени уреди е минимален, а съответстващата такса е в пъти по-малка и не отговаря на реалностите в стопанския риболов. С цел преодоляване на това различие се налага увеличаване на таксата, заплащана за риболовни кораби до 10 бруто тона от „100 лева“ на „120 лева““, посочват от ИАРА.

Над 1,7 млн. лв. по рибарската мярка за предлагане на пазара

 Предвижда се и добавяне на риболовни уреди „винтери“ за извършване на стопански риболов във водите на Черно море от кораби до 10 бруто тона, за което да се заплаща такса в размер на 300 лв. Досега за риболов чрез риболовни уреди „винтери“ се събира такса в размер на 400 лева, но те са включени на едно“с други разрешени риболовни уреди“. Предложеното изменение има за цел отделянето на винтерите като използван риболовен уред, което ще даде възможност на риболовците, желаещи да използват само този уред да заплащат само съответната такса.

  Подготвена е още една промяна, касаеща лицата, извършващи риболов на миди, рапани, скариди, жаби, езерен рак и други водни организми, които не използват риболовни уреди. Сегашната редакция на тарифата създава предпоставки за неясно тълкуване при заплащане на таксата за улов на други водни организми. Поради нормативните ограничения, част от тези водни организми се улавят предимно чрез водолазен способ, без използване на риболовен уред. При някои видове, обаче, е налична възможността за улов както чрез ръчен (водолазен) способ, така и чрез използване на риболовен уред. Такива са случаите с рапана (улавян чрез водолазен способ и бим трал) и със скаридите (ръчно и с винтери). Водещ мотив при необходимостта от промяна на сега действащата ситуация е да се заплаща такса за определен уред, чрез който да се добиват всички разрешени видове риба и други водни организми. Така например, ще се даде възможност на риболовец, заплатил таксата за използване на винтери да извършва улов не само на риба, а и на скариди, без да заплаща допълнителна такса за това.

Пълните документи вижте: ТУК

ИАРА състави глоби за над 10 хил. лв. при мащабни проверки

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *