Видео

Предложение към МС: Груповият лов на дива свиня от 1 септември до 31 януари

divo prase wild pig kaban
Автор: Агрозона
Споделена124Прочетена 12243

Груповият лов на дива свиня да започва на 1 септември и да завършва на 31 януари. Това предлагат от Управителния съвет на СЛРД „СОКОЛ 1893” – ПАЗАРДЖИК. Ловното дружество ще внесе своите предложения към Министерския съвет.

Към настоящия момент популацията на дива свиня е достигнала своя пик и нанася значителни щети на селското стопанство, както и ограничава ареала на развитие на други по-чувствителни видове дивеч, посочват от Соколо 1893. Към мотивите се допълва, че наближаването на африканската чума по свинете към нашите граници също изисква по-крути мерки за регулиране на популацията на дива свиня в България.

„Разрешените към настоящия момент излети, и без това са недостатъчни за регулиране на числеността на този бързо развиващ се вид, а попълзновенията за намаляване срока за ловуване ще доведат до неимоверно разпространение на този дивата свиня, което на един първоначален етап ще доведе до значително нарастване на щетите нанесени на селските стопани, и съответните искове за обезщетения от тях, ще потисне развитието на популациите на сърната, елена лопатар, заека и други по-чувствителни видове, с които дивата свиня се конкурира за хранителната база, и в крайна сметка ще подпомогне разпространението на африканската чума на наша територия, което ще доведе до трайно изчезване на този ловен вид и тотален срив на целия отрасъл“.

В рамките на увеличения законов срок за ловуване, министъра на земеделието, горите и храните би могъл да налага ограничения или да разрешава по-интензивен отстрел в зависимост от числеността на популацията и епизоотичната обстановка, заключват от дружеството.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *