Видео

Проф. Харолд Ван Ес:

Редовно измерване на почвените показатели е важно за плодородието

niva
Автор: Агрозона
Споделена0

Изключително важно е българските земеделски стопани да извършват редовно измерване на почвените показатели. Това каза професор Харолд Ван Ес от Университета Корнел, САЩ при  заключителната среща на участниците в проект „Опазване на почвите в България“ в Долни Дъбник. По време на днешното събитие земеделските стопани бяха запознати със здравословните технологии за опазване на почвите.  Професор Ес сподели, че е най-важните индикатори за определяне здравето на почвата са химични, физични и биологични.

Ивичната обработка е най-добра за България, тъй като в повечето случай местните почви са по-уплътнени и тежки. По време на срещата експертите посетиха насажденията от слънчоглед , пшеница и грах собственост на Венцислав Върбанов.

„Стопанството използва технологията No-Till от няколко години и ефектите вече сa видими.“, каза профeсор Ес. Той бе категоричен, че почвата в момента е в много добро състояние.

От своя страна Венцислав Върбанов заяви, че стопанството ще продължи да използва тази технология, тъй като добивите са по-високи и е по-рентабилно.

В рамките на днешния ден бе проведена и дискусия за земеделските стопани, част от тях бяха категорични, че технологията Strip Till е по-ефективна от No-Till, тъй като влияе по-добре за уплътняване на почвата. Фермерите се интересуваха и от различните машинни за ивична обработка, като експертите посъветваха да се търси гъвкав инструмент, който да бъде насочен към разрохкването на земята.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *