Видео

Министър Румен Порожанов

Очаква ни тежка година във ветеринарен план

Rumen Porojanov
Автор: Агрозона
Споделена0

Очаква ни тежка година във ветеринарен план. Това каза министър Румен Порожанов по време на днешния блиц-контрол. „Както знаете  в резултат на тежката болест чума по дребните преживни животни и това, че  е изключително заразна,  в обхват от 3 км бяха евтанизирани стада – 1800 животни в Бургаско и Ямболско. По-лошата новина е че продължавайки с пробите откриваме още положителни резултати. До петък бяха направени  700 допълнителни проби. В понеделник са взети още, като 3 са с положителен резултат.“, каза Порожанов.

За да няма никакво съмнения за болестта, министърът отбеляза, че са изследвани проби в лаборатория и е установено, че действително е чума по дребните преживни животни. Новите положителни проби са от Ямболска област. Като и за тези животни трябва да бъдат предприети необходимите мерки, за да се спре разпространението. Животновъдите ще бъдат напълно обезщетени, става ясно от думите на министъра.  Средствата за това са предоставени от ЕК  за други болести преди няколко месеца.

„На този етап  ще направим оценки за животни. Стойността на едно животно няма да ощети стопанина, разбира се няма да има  и кой знае каква разлика. Отделно от това правим анализ да обезщетим и 7  общини 5 от тях в Бургас и 2 в Ямбол.“, каза Порожанов. Засегнатите общини нямат право да изнасят продукцията си, затова се изготвя анализ за компенсиране . Обезщетанията ще бъдат на животно и мляко.  Обезщетението за млякото ще бъде направено по de minimis,  а за животните по друг ред.

Причините за придошлата зараза могат да бъдат най-различни, коментира Румен Порожанов. „Знаем, че в южната ни съседка има тази болест, макар и не обявена. Може да има нелегално внесени животни. Също така на границата има място без ограда, така че е възможно да са пасли заедно“.

Министър Порожанов засегна и темата за птичи грип, която продължава да стои като проблем пред страната ни. Друг наболял проблем е приближаващата се Африканска чума по свинете. Взети са  набор от мерки, като завишена биосигурност, проверки по КПП-та, очаква се и и изграждането на електропастир на границата ни с Румъния. Важно е, също така да се намали популацията на дивите прасета у нас, отбеляза Порожанов.

 

 

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *