Видео

Безплатно мобилно приложение разпознава 60 болести по растенията само със снимка

iskame-pomosht-ot-es-za-domateniq-minirasht-molec-47154
Автор: Агрозона
Споделена63Прочетена 2306

Германска фирма разработи мобилно приложение  за откриване на болести по селскостопанските култури.Потребителите качват снимки на засегнати растения в приложението, то от своя страна анализира изображенията и дава името и причината за заболяването.

 Plantix е достъпно на всички устройства, работещи с операционната система Android и може да бъде свалено безплатно от градинарите. Колкото повече снимки се добавят към базата данни, толкова по-точна ще бъде диагностиката. Програмата не само октрива болестите, но и предоставя на потребителите информация за превантивни мерки и методи за борба със заболяването.

Според генералния директор на дружеството производител, годишните загуби от културите по света, дължащи се на болести по растенията и вредителите, достигат над 30%.

От юни 2015 г. Plantix е получило повече от 500 000 снимки. Такава огромна база от изображения позволява на приложението да разкрива много заболявания. Понастоящем програмата може да открие повече от 60 болести. Приложението също съдържа библиотека от патогени, които могат да бъдат филтрирани –  растителни видове, гъбички, бактерии, вируси и други категории.

Друга възможност на Plantix е, че потребителите могат да споделят опита си от борба с болестите по растенията, както и достъп до метеорологичните доклади.

Видео на фокус

Един коментар по темата “Безплатно мобилно приложение разпознава 60 болести по растенията само със снимка

  1. Boneva

    Добро решение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *