Видео

До 390 лв./дка инвестиции за производство на шафранов минзухар

shafran
Автор: Агрозона
Споделена0
shafran_Denis 1
У нас шафран вирее навсякъде

Първоначалните разходи за засаждане на декар шафранов минзухар са между 180 лв. при малки луковици и 390 лв. при най-големите. Според експерти обаче е добре да се направи комбинация между различни размери луковици, каза за „Агрозона“ Хасан Тахиров, председател на Асоциацията на производителите на шафран в България.

Цената на килограм луковици, в който има около 260 бр. луковици с тегло 3 г струва 18 лв., което прави приблизително 14,4 ст./луковица. Средните по големина луковици струват около 29 ст., а най-големите се продават за 39 стотинки. Около 10 дка си заслужава да бъдат за садени, за да има стопанска полза от дейността, а печалбата идва на 3-та година. Около 2 кг сух цвят е добивът от декар. Единственият търговец на сертифицирани шафранови луковици у нас е Асоциацията на производителите на шафран. Разсадът за подправката е произведен в Холандия.

шафран
Хасан Тахиров:

Гледайте поне 1 декар с шафранов минзухар, за да е рентабилно

 

Качествените шафранови близалца се получават, когато растението достигне възраст от 3 години, каза още Хасан Тахиров.

Четете още: Да правиш бизнес с пчели и шафран

Пазарната реализация на шафрана не е проблем, казва Тахиров. На пазара у нас 10 мг накълцан струва 6 лв., но според експерта истинският е на цели близалца. Най-ниската цена на килограм биологично производство е 10 000 лева. Сезонът на засаждането започва от 1 юли до септември, а октомври-ноември е беритбата. В Западна Европа изкупната цена на шафрана, получен от конвенционално отглеждани растения започва от 1400 и достига 3300 евро за кило.

Има 60 вида шафран, но сертифицирани за отглеждане в ЕС са само 4 от тях и те могат да получат финансиране за отглеждане.

Седем ползи за здравето от шафрана

Мляко с кардамон гони депресията, а с шафран – торбичките под очите

Видео на фокус

14 коментара “До 390 лв./дка инвестиции за производство на шафранов минзухар

 1. Ели

  Стана ми интересно,Много ли е трудоемко отглеждането на шафран,имам интерес по темата и трябва да се запозная с засяване,отглеждане и тн.

 2. Валентин

  Доста интересно разполагам с около 4дка плодородна земя колко броя луковици ще са ми нужни на декар и цена на луковицата и имали смисъл да го правя доходно ли е това изобщо Благодаря ви

 3. Владимир Найденов

  Интересувам се за отглеждане и закупуване !

 4. Владимир Найденов

  Имали климатични изисквания ?

 5. PETAR NIKOLOV

  Отглеждам 1000бр

 6. Валентин Дженков

  Засял съм пробно 1000 луковици

 7. Kostadin Valkov

  Коментарите на Х.Тахиров са доста преувеличени, общо взето той продава луковици но не изкупува продукцията и трябва сами да си търсите хубав пазар, системата е хората да се хванат на приказките му,да си закупят луковици по възможност около 10 000 на първо време ,защото иначе няма смисъл, взима 30 лв. за някакви измислено членство, и после ‘“черта“ , някакви измислени сертификати на ксерокс,няма печати няма нищо, иначе с доста постоянство и труд,малко търпение и нещата се получават, аз ще посея за втора година и има файда от цялата работа но определено не я търсете в сладките приказки на Хасан.

 8. Kostadin Valkov

  Здравейте, пишете ми в фейсбук, или в групата “ Шафран и всичко за него“ ще намерим и качествени луковици, и пазар търсим сега ,защото тези лъжци в България, се подиграват с производителите, статията е пълна глупост, нищо общо с реалноста, ако някой може да ме опровергае да заповяда.

 9. тони

  темата ме заинтригува

 10. николова

  Интересува ме от къде мога да закупя шафранов минзухар?

 11. MILKA MILEVA

  От каде мога да си закупя луковици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *