Видео

Заради АЧС

Само левче ще се плаща за кило мръвки от диво прасе

divo prase wild pig kaban
Автор: Агрозона
Споделена96

Ловните туристи вече заплащат нови минимални цени за продажба на дивечово месо от районите на дейност на държавните ловни стопанства и дивечовите участъци. Според заповед на земеделския министър за килограм отстреляно диво прасе ловците ще дължат 50 евроцента. Мярката е свързана с  новите мерки срещу навлизането на болестта Африканска чума по свинете и планираният засилен отстрел на диво прасе.

Според новата заповед цената за килограм отстрелян елен или сърна ще бъде 3 €. 5 € ще заплащат ловците за заек с кожа, без крака и вътрешности. За муфлона се предвиждат 1,5 €/кг.

За одраните животни цената ще е малко по-скъпа – при дивата свиня ще се заплаща 1 €, а при елените и сърните 3,5 евро.

Както „Агрозона“ вече съобщи, народните представители от Комисията по земеделието и храните приеха на първо четене изменения в ловния закон, според който до 31 декември се разрешава груповият лов на дива свиня, включително и в сряда. И в момента има право да се ловува, но само индивидуално, което не е достатъчно за ограничаване на популацията.

Африканска чума по свинете вече е само на 60 километра от границата ни с Румъния при град Констанца. След като бе открито ново огнище на болестта, общият брой на огнищата на болестта при северните ни съседи достигна 232. Мерките за контрол по границата продължават да са засилени. На граничния пункт Дунав мост при Русе вече има и информационни табели, които предупреждават, че е забранено внасянето на свинско месо за лична консумация от северната ни съседка.

Четете още:

 

 

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *