Видео

Как да изгоним гъсениците от градината

caterpillar гъсеница
Автор: Агрозона
Споделена32

Гъсениците могат да съсипят цветята, зеленчуците и цветните ни храсти само за няколко дни. Съществуват много пестициди, които могат да помогнат в борбата с тези вредители, но има и вариант да избегнете използването на токсични вещества.

Ако успеете да намерите и премахнете гъсеници и яйца им от растенията, веднага заставате една стъпка пред тези досадни вредители. Гъсениците всъщност са ларвите на пеперудите и молците. След чифтосването, пеперуди носят яйцата си на „приемното“ растение, като често ги оставят на долната страна на листата. Ако проверявате ежедневно растенията си, можете да забележите заразяването с гъсеница още в ранен етап. Веднага щом видите една гъсеница, проверете растението за повече и за малки яйца, те могат да са поотделно или заедно. Махнете всички гъсеници, които са по растението, може да ги убиете като ги пускате в съд със сапунена вода. Постарайте се да махнете и яйцата, ако е необходимо премахнете и листа.

Друг начин е да привлечем гости в градината си, които обичат да закусват с гъсенички. Това може да са пиленца, синигерчета, птици зидаркови, косове или коприварчета. Най-лесният начин да привлечете птиците е да направите малък фонтан или т.нар. птича баня. Освен това оставете малка част от градината си да бъде по-дива, за да осигури място за гнезда на новите ви приятели. Особено важно за премахване на гъсениците и яйцата им е да не засаждате на едно и също място, всяка година едно и също растение. Разменяйте местата им!

Ето две ефикасни рецепти, с които ще изгоните гъсениците.

Люта супа за гъсници

  1. Почистете около 4 г сушени люти чушки, смелете ги.
  2. Добавете прахта към 1/2 галон вряла вода.
  3. Варете сместа около 5-6 мин.
  4. Добавете 1/2 галон студена вода и 2 или 3 капки течен сапун.
  5. Оставя се сместа да се охлади.
  6. Изпробвайте разтвора върху един лист. Изчакайте 24 часа. 
  7. Ако растението не показва никаква реакция, пръскайте сместа срещу вредители всяка вечер, докато не се премахнат всички.

Сапунен спрей

  1. В 3 л. вода сложете една супена лъжица препарат за съдове. Разклатете и напръскайте.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *